
Prøv at forestille dig, at du modtager en opringning fra banken. Den “bankansatte” skal bruge dine oplysninger, inden din konto bliver røvet.
Det løber koldt ned ad ryggen på dig. Personen oplyser dig, at banken er nødt til at hente dit kort, og du giver dem det i den tro, at de vil hjælpe dig. Men pludselig er du ramt af kontaktsvindel.
De fleste mennesker ville nok have lagt på med det samme, “banken” ringer. Men det er ikke tilfældet for mange ældre borgere, som i stor stil oplever såkaldt kontaktsvindel.
I Nordsjælland har der i perioden fra 31. marts – 8. april været anmeldt 9 kontaktbedragerier i Nordsjælland. Det er konstateret i Hillerød, Virum, Frederikssund, Hørsholm, Gentofte, Charlottenlund, Klampenborg og Allerød.
I Hillerød og Charlottenlund har der været gentagende episoder med kontaktsvindel, imens der i Frederikssund har været ét tilfælde samt et mislykket forsøg på kontaktsvindel. De resterende byer har kun oplevet kontaktsvindel én gang.
Alt i alt er der altså anmeldt forsøg på kontaktsvindel 10 gange. Det fremgår af døgnrapporterne d. 31. marts – 8. april fra Nordsjællands Politi, som NetAvisen har gennemgået.
I næsten alle tilfælde er ældre borgere blevet ringet op af “banken”, som har fortalt dem at deres kort enten er ved at blive misbrugt, skal fornyes eller spurgt til om der kunne være værdier, der skal forsikres. Hvorefter den pågældende gerningsmand så har afhentet kort, kontanter og eventuelle værdigenstande, som smykker, fra borgerens hjem.
Sine Gregersen, stifter af Center mod Økonomisk IT-svindel, er bekymret for svindlen.
– Antallet af ofre for kontaktsvindel er stigende de her år, fordi det er en meget lukrativ form for svindel. I disse sager lykkes det gerningspersonerne at frarøve ofrene utroligt mange penge, og de kan komme i kontakt med virkelig mange på grund af vores digitaliserede verden, forklarer hun.
Læs også: Flere ældre udsat for bedrageri
Hvor meget?
Det er på nuværende tidspunkt ikke alt det stjålne, som er opgjort. Men tre forskellige beløb er nævnt i døgnrapporterne.
Den første sum er fra døgnrapporten d. 2-3. april, hvor det fremgår, at der er blevet hævet 2.000 kroner fra et kort, som tilhørte en ældre kvinde fra Charlottenlund.
Den anden sum er fra døgnrapporten d. 3-4. april hvor det fremgår, at der er blevet hævet 30.000 kroner fra to kort, som en svindler havde afhentet hos en ældre kvinde, der ligeledes bor i Charlottenlund.
Den sidste sum er fra døgnrapporten 7-8. april, hvor det fremgår, at en mand fra Allerød har overført 29.000 kroner på Mobilepay til en svindler.
HVAD ER DER SKET?
– 9 tilfælde af kontaktbedragerier i byerne Hillerød, Virum, Frederikssund, Hørsholm, Gentofte, Charlottenlund, Klampenborg og Allerød.
– 1 yderligere mislykket forsøg i Frederikssund.
Stjålet:
– 2.000 kroner hævet fra et kort, fra en ældre kvinde i Charlottenlund.
– 30.000 kroner hævet fra to kort, fra en ældre kvinde i Charlottenlund.
– 29.000 kroner overført på Mobilepay, fra mand i Allerød.
Kilde: Nordsjællands Politis døgnrapporter fra 31.marts-8.april 2025.
Sine Gregersen peger på, at svindlerne tydeligvis går efter en bestemt gruppe ofre.
– Der er nogle svindlere, der slår op i telefonbogen og finder kvindenavne, der lyder gamle, og som har lokation Nordsjælland. Her er der en vis sandsynlighed for, at man rammer ældre med midler på kontoen, siger hun.
Det kan også ses i døgnrapporterne, hvor 5 ud af de 9 tilfælde af kontaktsvindel er på kvinder i områderne Hillerød, Virum, Gentofte og Charlottenlund.
Læs også: Efter svindelsager mod ældre: Sådan beskytter du dig i den digitale verden
Det kan være voldsomt at blive svindlet, forklarer Sine Gregersen.
– Det er meget skamfuldt at være udsat for svindel. Mange ofre har tendens til at vende det indad, når de er frarøvet midler. Så bebrejder de sig selv, at de ikke har kunnet gennemskue, at de var udsat for svindel, siger hun.
Hvad kan man gøre?
Selvom mange oplever en skam over at være blevet udsat for svindel, er der dog flere måder man kan udgå, at blive udsat for svindel på.
– Den allervigtigste anbefaling er, at man ikke begynder at overføre nogle penge til nogen, siger hun.
Og hun uddyber yderligere:
– Og man skal aldrig overføre penge til folk, man ikke har mødt i virkeligheden, siger hun.
I Hillerød Kommune er man også opmærksom på sagerne om svindel af ældre. To af de aktuelle sager er netop fra Hillerød.
Susanne Due Kristiansen (S), medlem af Omsorg- og Livskraftsudvalget i Hillerød Kommune, forklarer, hvad kommunen kan gøre for at sænke svindlen.
– Vi har blandt andet lavet et borgermøde i samarbejde med politiet, så de, der ønskede det, kunne få information om, hvordan de kan agere i forskellige situationer, så de ikke bliver ofre for digital svindel. Men det er begrænset, hvad vi kan gøre, som kommune, siger hun.
Sådan gjorde vi: Der er læst døgnrapporter fra 31. marts til 8. april fra Nordsjællands Politi. Herudover er der foretaget to telefoniske interviews med Sine Gregersen, stifter af Center mod Økonomisk IT-svindel og Susanne Due Kristiansen (A), medlem i politisk udvalg Omsorg- og Livskraftsudvalget, i Hillerød Kommune.