Nyt spisefællesskab skal bekæmpe ensomhed i Ringsted

-Vores vision er at styrke det lokale fællesskab, hvor de deltagende kommer og tilbereder måltider i fællesskab, og alle byder ind med noget, så man tager en form for ejerskab overfor fællesskabet, siger Anders Vedel Jakobsen, der er projektkoordinator i Fællesskabsbyerne Ringsted.

Hjemmelavet, varm mad og sludder ved middagsbordet i selskab med andre, er for mange danskere et centralt samlingspunkt. 

Hvis man savner selskab ved middagsbordet, og mangler et fællesskab at indgå i, er man mere end velkommen til at tage del i et nyt spisefællesskab i Ringsted Kommune. 

Sådan lyder det fra organisationen Fællesskabsby Ringsted, der afholder fællesspisning for kommunens beboere hver måned. Fællesspisningen er for dem som måske står udenfor fællesskabet, og godt kunne tænke sig nogle nye bekendtskaber.

Læs også:Facebook-opslag hjalp Nadja gennem sin ensomhed

Om ensomhed:

  • Ca. 600.000 voksne i Danmark føler sig ensomme
  • Ensomhed er en følelse, der opstår, når et menneske ikke får opfyldt sit sociale behov. Det er dermed forskelligt fra person til person, hvornår ensomheden tager fat.
  • Mennesker, der har følt sig ensomme over længere tid, sover dårligere, har et øget stressniveau, forhøjet blodtryk og lever ofte en inaktiv og usund tilværelse

Kilde: Psykiatrifonden og Ventilen

Mere end et spisefællesskab
Målet med det nye spisefællesskab er ikke kun selve måltidet. Når man tilmelder sig arrangementet, skal man nemlig være indstillet på at smøge ærmerne op og give en hjælpende hånd ude i køkkenet. 

– Vores vision er at styrke det lokale fællesskab, hvor de deltagende kommer og tilbereder måltider i fællesskab, og alle byder ind med noget, så man tager en form for ejerskab overfor fællesskabet, siger Anders Vedel Jakobsen, der er projektkoordinator i Fællesskabsbyerne Ringsted. 

Visionen med det nye spisefællesskab er at bygge bro mellem borgerne og de lokale foreninger i Ringsted Kommune. Derfor inviteres der for hvert arrangement en lokal forening med, der skal gøre deltagerne klogere på, hvad deres de beskæftiger sig med, og inspirere dem til at tage del i kommunens foreningsliv. 

Læs også:Ny Facebook-gruppe skal bekæmpe ensomhed blandt mødre

Et ud af flere lokale fællesskaber
Hvis man ikke er til fællesspisning, men alligevel savner at være en del af et fællesskab, så er der heldigvis mange andre muligheder. 

Mona Hansen, der er tidligere ensomhedskonsulent i Ringsted Kommune, har stor erfaring med at matche borgere med forskellige kommunale tilbud efter borgernes præferencer. Hun har dog primært beskæftiget sig med kommunens ældre. Ifølge Ældresagen var der i 2021 omkring 100.000 ældre over 65, der følte sig ensomme. 

– Når man bliver ældre, svækkes mobiliteten, hvilket kan gøre, at man har svært ved at komme ud af døren og deltage i forskellige aktiviteter. Derfor er det vigtigt, at der findes mange forskellige tilbud, der passer til den enkeltes behov og fysiske og psykiske tilstand, siger Mona Hansen. 

I blandt aktivitetstilbud til ensomme ældre i Ringsted Kommune findes forskellige motionstilbud, organiserede aktiviteter i Hyldegården, en generationscafé eller man kan få tildelt en besøgsven igennem Røde Kors

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen stammer fra en oversigt over aktivitetstilbud i Ringsted Kommune. Alle kilder er interviewet telefonisk.