15-årige Lucas: Uden Motorcross var jeg endt på gaden

15-årige Lucas Jannick Waage-Jensen, som står ude foran AMC’s klubhus.
Foto: Cecilie Nathalie Toft Larsen

Albertslund Motorsports Center – eller AMC –  er en fritidsklub, hvor 70 unge med problemer hjemme eller i skolen til dagligt kommer. En af dem er Lucas Jannick Waage-Jensen, som har været en aktiv del af klubben, siden han var ni år gammel.

Læs også: TV: Albertslund Motorsports Center skal nedrives

– Jeg lærte klubben at kende gennem en ven, og det endte så med, at mine forældre meldte mig ind, fortæller Lucas Jannick Waage-Jensen.

Udover at være kommet i AMC i mange år, er han blevet en del af et stærkt fællesskab. Et fællesskab, som er altafgørende for Lucas Jannik Waage-Jensen og hans fremtid. Ifølge ham selv ville han være et dårligt sted i livet, hvis ikke han havde muligheden for at komme hos AMC.

–  Uden AMC var jeg nok endt på gaden, hvor jeg ville begå kriminalitet, forklarer Lucas Jannick Waage-Jensen, mens han trækker på skuldrene.

Ifølge Lucas Jannick Waage-Jensen er AMC et sted, som får mange udsatte unge til at holde sig fra at begå kriminalitet, og derfor frygter han det værste, når AMC skal nedrives i 2020.

– AMC er ikke bare en almindelig fritidsklub. Det er en klub, hvor der er plads til unge som mig. Unge, som har det svært. Når AMC nu snart skal nedrives, frygter jeg, at nogle af de andre vil ende i kriminalitet, uddyber den 15-årige.

Psykolog: Fritidsklubber er uunderværlige for udsatte unge

Gittel Brønd, der til dagligt arbejder som psykolog og teamleder for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, mener også, at fritidsklubber som AMC er vigtige for de unges fremtid.

– Fritidsklubber er et fristed for mange af disse unge, som til dagligt kæmper med problemer i skolen, eller som ikke har en særlig god barndom derhjemme, vurderer Gittel Brønd.

Hun understreger at fritidsklubberne er vigtige, da klubberne kan hjælpe udsatte unge på en måde, som andre mennesker ikke kan.

– Gennem klubber som AMC får udsatte unge den nærvær og støtte, som de har brug for, for ikke at ende ude på vejene og begå kriminalitet, forklarer Gittel Brønd.

AMC giver Lucas håb

Lucas Jannick Waage-Jensen, som er født og opvokset i Albertslund, har ikke altid haft det nemt med skolen, blandt andet fordi han er ordblind.

– Jeg har ikke altid haft det nemt med skolen, fordi jeg er ordblind, fortæller den 15-årige med levende håndbevægelser.

Han har indtil for nyligt gået i tiende klasse på en Produktionshøjskole i Glostrup. Men for cirka tre uger siden valgte han at droppe ud, fordi han ikke følte, at det var det rette for ham.

– Jeg følte ikke, at jeg lærte nok på Glostrup Produktionshøjskole. Derfor droppede jeg ud, forklarer Lucas Jannick Waage-Jensen.

Til trods for, at han har valgt at stoppe tiende klasse, ser han lyst på fremtiden.

– Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal nu, eller hvad min fremtidsdrøm er. Men nu skal jeg forhåbentlig ud og prøve en masse for netop at finde ud af, hvad jeg gerne vil, fortæller Lucas Jannick Waage-Jensen grinende, mens han trækker på smilebåndet.

Planen for Albertslund Motorsports Center efter nedrivningen i 2020 er, at AMC skal genflyttes. Indtil videre har kommunen ikke besluttet sig for, hvor fritidsklubben skal ligge. På AMC’s nuværende grund skal der bygges et nyt boligområde, som hedder Hyldager Bakker.

Se planen for udviklingen af Hyldager Bakker her: