18-årig droppede iPhone: For meget kamp om at være lækker

Anthon Bøgelund Tams valgte for et år siden at erstatte sin iPhone med en gammel samsung. Foto: Pixabay

Farvel til Facebook, nyhedsopdateringer, Snapchat og små røde prikker, der vidner om, at man er bagud.

Det var scenariet for Anthon Bøgelund Tams, 18 år og gymnasieelev, der for et et år siden bevidst skiftede sin iPhone ud med en gammel Samsung-telefon. Den kan næsten ingenting, men den kan alligevel alt det, han skal bruge: ringe, sms’e og spille FM-radio. Intet andet.

Det har givet ham mindre stress, mindre ensomhed og mere kvalitet.

– Jeg fik nok af, at alt gik så stærkt. Der var for mange ting, jeg skulle forholde mig til, og det endte i en situation, hvor jeg følte mig lidt ensom, forklarer han.

Læs også: Anti-smartphone brugere ønsker at tage kontrol over eget liv

En hård konkurrence

Anthon Bøgelund Tams følte, at de sociale medier handlede alt for meget om selviscenesættelse. Det var en meget hård konkurrence at skulle deltage i og heller ikke en konkurrence, han havde lyst til at være en del af.

–  Der er for meget kamp om at være lækker, have de fedeste venner og gå på de rigtige museer. Det var en fed beslutning at tage afstand fra alt det. Samtidig er der rigtig mange sociale koder, der gjorde mig rigtig træt, og det findes der altså ikke på sms, siger han.

Anthon Bøgelund Tams synes, han er blevet mindre ensom uden sin smartphone. Han skal ikke længere konstant følge med, når hans venner er sammen med deres ‘seje’ venner og lægger billeder ud på fx Snapchat.

– Folk er gode til at lægge billeder ud, når det kører rigtig godt: Men det kan jo sagtens være gamle billeder, som man tror er fra den dag, man ser dem. Så kunne jeg nogen gange godt tænke, nå, okay, det er lørdag aften, og jeg sidder her og chiller med min mor, mens alle andre er til en mega fed fest, som de har lagt på deres My Story, siger han.

Anthon Bøgelund Tams har stadig Facebook og Instagram, men med sin gamle Samsung bruger han det ikke i lige så høj grad som før, fordi han skal tjekke det på computeren. Nu kan der godt gå ti timer, før han tjekker sin Facebook, siger han.

Han fortæller, at han nu har fået mere kvalitet i de nærværende øjeblikke med hans familie, fordi de nu snakker sammen, uden at han lige skal tjekke de seneste opdateringer på Facebook.

Billede af Anthon Bøgelund Tams

Tog styringen over eget liv

For Anthon Bøgelund Tams handlede det om at tage styringen over sit liv. Messenger fik ham til at føle, at han hele tiden skulle svare på folks beskeder meget hurtigt på grund af den funktion, der gør, at man kan se, når andre har set ens beskeder.

– Det stressede mig rigtig meget. Det gør, at man skal svare vildt hurtigt på folks beskeder. Somme tider fik jeg nogle beskeder, jeg ikke kunne svare på med det samme, fordi jeg lige skulle tænke lidt over det, eller hvor jeg gerne ville give et ordentligt svar tilbage. Der har jeg nogle gange været nødt til helt at undgå Messenger eller sætte min telefon på flytilstand.

Mindre overfladisk på sms

Han fortæller, at han modtager langt færre beskeder nu, hvilket gør ham mindre stresset.

– Folk skriver kun, hvis det er vigtigt, det er blevet mere koncentreret og langt mindre overfladisk. Når folk endelig skriver til mig over sms, er det noget, der betyder noget, og det er reelle ting, jeg skal forholde mig til. Der er ikke så meget tant og fjas, siger han.

Der er rent praktiske ting, der er irriterende ved ikke at have en smartphone, forklarer Anton Bøgelund Tams, der lige nu er på studietur med sin klasse i Krakow.

At kunne finde vej, når han er i et område, han ikke kender og bruge Mobilepay, når han skal splitte regninger.

– Det er jo mega smart, når de andre ikke lige ved, hvor de er, så kører de den lige over Google Maps eller splitter bare lige regningen over Mobilepay. Der render jeg jo bare rundt med kontanter i byen, det ser sgu ikke så lækkert ud.

Uden en smartphone bliver han heller ikke længere mindet om begivenheder på Facebook.

– Derfor har jeg nogle gange været nødt til at skrive ting ned på min hånd, når jeg går hjemmefra, fortæller han.

Sådan gjorde vi: ideen til artiklen udspringer af udgivelsen af den nye Light phone 2, som journlisten har skrevet en nyhedsartikel om: “Antismartphone brugere ønsker at tage kontrol over eget liv”. Interviewet med Anthon Bøgelund Tams er foretaget over telefon.