3, 2, 1… BUM! Se Valby Gassilo blive sprængt i luften

Der er adgang for alle interesserede, når Valbys varemærke skal rives ned. Siloen ligger i udkanten af Valby Parken på Parkstien 11. Sprængningen kan overværes fra Valby Idrætsparks baner søndag den 4. november i tidsrummet 12.00 – 15.00. Det fremgår af en pressemeddelelse, der er på vej fra Københavns Energi, som ejer siloen. 

”Vi åbner for de særlige sikkerhedsgodkendte områder til publikum fra klokken 11.00,” oplyser pressemeddelelsen, hvori der også står, at publikum af sikkerhedsmæssige årsager skal stå 300 meter væk fra beholderen. Det har sprængningseksperter, brandvæsen og politi vurderet. Der vil være en udstilling samt uddeling af plakater og postkort til de først 5.000 fremmødte. 

Politiet opfordrer de besøgende til at lade bilen stå i garagen, da flere veje vil blive spærret af og der er kun få parkeringspladser ved Valby Idrætspark, Julius Andersens Vej 1, 2450 København SV. Det er bedst at komme gående, cyklende eller med S-tog til Ny Ellebjerg Station, hvorfra der er ca. 10 minutters gang.  

Sådan sker det

Nedrivnings- og sprængningsspecialister sprænger de bærende søjler i den ønskede retning, så beholderen falder på samme måde, som når et træ skal fældes. Firmaet Tscherning A/S står bag nedrivningen. 

Sikkerheden er i top  

”Sikkerheden skal være i top. Vi løber ingen chancer,” står der i pressemeddelelsen. Københavns Energi har planlagt nedrivningen i samarbejde med sprængningseksperter og politiet. Der er blevet gennemført en prøvesprængning for at finde ud af, hvordan beholderen vil falde og hvor stor en sikkerhedszone, der er brug for. 

  

Sikkerhedsafstanden er bestemt ud fra beholderens højde og af hensyn til den meget høje støj. Københavns Energi gør forældre opmærksomme på, at der vil lyde et højt brag, som kan skræmme børn: ”Sprængningen vil lyde meget højt også i de områder, hvor tilskuere må stå, men der er ikke fare for høreskader.” 

Hvorfor skal gassiloen rives ned?

Gassiloen er blevet brugt til at opbevare gas siden 1967, men skal nu rives ned, fordi Københavns Energi producerer gas i takt med københavnernes behov. I dag står gasbeholderen tom og det koster Københavns Energi flere millioner kroner i vedligeholdelse. Derfor skal den rives ned. 

Foto JJW

Læs også: navisen.dk/node/916