I Birkerød hopper børnene på trampoliner side om side med bilerne

Det er disse trampoliner, som skaber sjov hos børnene, men som vækker bekymring hos forældrene.
Foto: Urd Alvang Bruun de Neergaard

Børnenes sikkerhed kommer snart på dagsordenen i Rudersdal Kommune. I Birkerød Bymidte ligger torvet Majpladsen, hvor der er opsat en legeplads med trampoliner, som børn kan lege på. Der er bare det problem, at legeområdet grænser mere eller mindre flydende op til en vej, hvor der kører biler. Kun pullerter adskiller legeområdet fra vejen, og for børn der leger er grænsen stort set usynlig, fortæller en bekymret forælder.

– Vi har prøvet, at vores treårige søn kommer løbende fra parken på vej over mod trampolinerne. Bilisten kunne ikke se ham, fordi der er en stor busk, så der er dårligt udsyn for bilerne. Vi nåede at få ham stoppet, men det var en farlig situation, siger Katrine Birgitte Tarp Jensen, som er mor til to børn.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Det ses her, hvordan legeområdet og selve vejen har samme belægning og blot er adskilt af pullerter. Foto: Urd Alvang Bruun de Neergaard

Områdets indretning indikerer, at det hele er ét stort legeområde

Områdets indretning ér et reelt problem, mener Christoffer Emil Jørgensen (Enhl.) Han er medlem af Rudersdal Kommunes Klima- og Miljøudvalg, hvor han har kæmpet i flere måneder for at få fremsat sagen. Det er nemlig den sag, han som lokalpolitiker har oplevet at få flest borgerhenvendelser på, fortæller han.

Christoffer Emil Jørgensen (Enhl.) deler også selv bekymringen, da han er far til en søn på fem år, der benytter området.

– Når man ved, at der kører biler, er man nødt til at være opmærksom, og man kan ikke slappe af. Det betyder, at man ikke kan sidde og nyde en kop kaffe eller snakke med en god ven, mens ens børn leger. Man mister den oplevelse, som ellers kunne være oplagt at have, siger Christoffer Emil Jørgensen (Enhl.).

Legepladsen ligger omringet af flere spisesteder, som det er oplagt af benytte. Men bylivet kan ikke nydes ordentligt med den nuværende indretning af området, mener Christoffer Emil Jørgensen.

Om legeområdet ved Majpladsen:

Trampolinerne blev anlagt i 2020 som en legeplads.

Legepladsen er en del af oplevelsesruten Birkerødbåndet.

Den nærliggende vej er en såkaldt sivegade til gennemkørsel.

Vejen går mellem Stationsvejen og op mod Mantziusgården.

Den ligger mellem Majpladsen og parken ved Birkerød Hovedbibliotek.

Vejen er ensrettet.

Kilde: Court Møller (RV) & Christoffer Emil Jørgensen (Enhl.)

Formanden for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Court Møller (RV), kan godt genkende bekymringen om børnenes sikkerhed. Han mener også, at selve legepladsens placering skaber forvirring.

– Det bliver pludselig ét stort legeområde. Det bekymrende er, at selvom de er under opsyn, kan nogle helt uforvarende børn komme til at hoppe ud foran en bil, der kommer kørende, siger han.

Læs også: Mere natur på skoleskemaet: Nu skal lokale børn lære gennem udekøkken, drivhus og regnvandsbed

En ikke så befærdet vej kan også være farlig

Det er dog ikke fordi, at der er meget trafik på vejen ved side af legepladsen. Det er nemlig en såkaldt sivevej, der skal forhindre tung trafik, men hvor der stadig er gennemkørsel. Men netop det kan være med til at forværre situationen, mener moren Katrine Birgitte Tarp Jensen.

– Måske er netop det også med til at gøre situationen ekstra farlig. Der kommer ikke så mange biler, men når der så lige pludselig gør, er der ikke rigtig nogen, der forventer det, siger hun.

Katrine Birgitte Tarp Jensen er derfor glad for, at sagen skal drøftes i kommunen, da hun mener, at vejen bør lukkes af for biler. Formanden for Klima- og Miljøudvalget, Court Møller (RV), genkender bekymringen, men han ser ikke, at problemet er så kritisk, at vejen skal lukkes helt for biltrafik.

– Der ligger også en kirke ved siden af, og de bruger vejen til deres rustvogne, og den bliver også brugt, når handicappede og gangbesværede og ældre mennesker skal sættes af ved den handicapindgang, som der er til kirken, siger han.

Birkerød Kirke ligger ved siden af Majpladsen, hvor vejen blandt andet benyttes af rustvogne og gangbesværede besøgende.
Foto: Urd Alvang Bruun de Neergaard

Der er derfor flere faktorer, som der skal tages hensyn til, mener Court Møller (RV). Det er Christoffer Emil Jørgensen (Enhl.) enig i. Han understreger, at der skal findes en løsning, som tilgodeser alle. Men han mener stadig, at den nuværende situation kan gøres bedre for alle.

Formanden for Klima- og Miljøudvalget, Court Møller, opstiller blandt andet muligheden for at flytte trampolinerne til et andet sted på Majpladsen, hvis der stadig skal være plads til trafik til kirken. En anden mulighed kan være at lukke vejen for offentlig trafik, men hvor den stadig er åben for kørsel til kirken.

Netop disse mulige løsninger skal diskuteres på et møde i kommunens Klima- og Miljøudvalg, som bliver afholdt onsdag den 4. maj 2022.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag i en lokal Rudersdal Facebookgruppe, hvor der stod, at sagen skulle drøftes på det kommende møde i Klima- og Miljøudvalget. Herefter foretog hun telefoniske interviews med forælderen Katrine Birgitte Tarp Jensen, med formanden i Klima- og Miljøudvalget Court Møller samt med kommunalbestyrelsesmedlemmet Christoffer Emil Jørgensen, som der også havde lagt opslaget op.