Faglærte arbejdere er dem, der bliver mest syge af at gå på arbejde, viser undersøgelse fra Analyse Danmark og fagforeningen 3F. Ikke overraskende, hvis man spørger 60-årige VVS’er Henrik Olsen.
En flok gamle, nedslidte mænd
Den garvede Henrik Olsen har været i branchen i 45 år, og kan tydeligt mærke den fysiske svækkelse på egen krop. Spørger man ham ind til sygedage fra arbejdet, bliver hans tanker ikke just ledt over på snue og forkølelse.
– Jeg har to skuldre; den ene skulder er opereret to gange, og den anden er ødelægt af slidgigt. Mine hænder er dårlige, og jeg har allergi overfor skæreolie og andre forskellige ting.
Læs også: Faglærte bliver rekord-syge af at gå på arbejde
Sådan beskriver VVS’eren konsekvenserne, af det arbejde han har udført, siden har var 15 år gammel. Og selvom Henrik Olsen godt kan lide både arbejdet og kollegaerne, kan han ikke længere klare de fysiske belastninger.
– Man er tvunget til at blive længere tid på arbejdet. I den virksomhed jeg arbejder på nu, er jeg den yngste – og jeg er over 60 år gammel. Jeg har kendt folk de sidste 30 år, der altid har været friske, som nu har problemer med knæ, arme og skuldre, siger Henrik Olsen.
Af det arbejde jeg har lavet i min livstid, har 80 procent været med armene oppe under loftet
Henrik Olsen, VVS’er
Forandring gennem bedre planlægning
Det er et dokumenteret problem, at de faglærte bliver ældre og ældre, vurderer forsker i arbejdsliv ved RUC, Finn M. Sommer. Regeringen har for nyligt fremlagt en plan, der skal gøre det attraktivt for unge at få en erhvervsuddannelse, så flere faglærte kan komme på arbejdsmarkedet.
Men problemet kan ikke alene løses ved at få flere mennesker ind i branchen, mener Henrik Olsen.
– Af det arbejde jeg har lavet i min livstid, har 80 procent været med armene oppe under loftet. Grundlæggende skal man være bedre til at tilrettelægge bygningsprojekter, så der tages hensyn til arbejderne. Hvorfor vælge nogle rør der vejer fire gange så meget som de andre? Når et byggeri planlægges, skal der inkorporeres mennesker med arbejdsbelastning, siger Henrik Olsen.
Faglærte har i snit haft 8,7 sygedage inden for det sidste år. Det er dobbelt så mange som lærlinge, og over tre gange så mange som ufaglærte arbejdere.
Læs også: Kampdag: Flere kvinder skal have værktøj i hånden
Sådan gjorde vi: Idéen udsprang fra undersøgelsen lavet ud fra min forrige artikel, der omhandlede høj sygdom blandt faglærte. Journalisten lavede et telefonisk interview med Henrik Olsen, der har været VVS’er i 45 år. Dette blev suppleret med et telefoninterview med Finn M. Sommer, forsker ved RUC.