Astmatikere har større risiko for kronisk bihulebetændelse

Cirka fire procent af Danmarks befolkning lider under kronisk bihulebetændelse med polypper.
Foto: everystockphoto.com

Kronisk bihulebetændelse er smertefuldt, og det kan i princippet ramme alle. Men de seneste undersøgelser viser, at mennesker med astma er særligt udsatte.

– Vi og andre forskere har i flere undersøgelser fundet ud af, at der er en klar sammenhæng mellem at have kronisk bihulebetændelse og astma, siger Kåre Håkansson, som er afdelingsleder fra Sjællands Universitets Hospital i Køge. 

»Det er ligesom at have astma i næsen«

Cirka to tredjedele af de patienter, som Kåre Håkansson har undersøgt i forbindelse med kronisk bihulebetændelse, havde astma. Men hvad der var mere overraskende for ham, var, at ikke alle i forvejen vidste, at de havde astma.

– Hos patienter med astma, bør man også kigge på, hvad der sker oppe i næsen. Kronisk bihulebetændelse er ligesom at have astma i næsen, siger Kåre Håkansson som til daglig arbejder på Øre-, Næse-, Hals-, og Kæbekirurgisk Afdeling.

Hvis man ønsker at forebygge kronisk bihulebetændelse med polypper, så skal man sørge for at få polypperne fjernet inden, at der kommer for mange og dermed blokerer for luftvejen.

Lungemedicinerne skal have mere næsefokus

Problemet med de oversete næseregioner skal særligt findes hos lungemedicinske institutioner.

– Lungemedicinske læger kan med fordel spørge om, hvad der sker oppe i deres patienters næser. Man skal ikke kun fokusere på sit eget område. Den øvre og nedre del af luftvejen skal ses i en sammenhæng, siger Kåre Håkansson

Læs også: Bekæmper C-vitaminer forkølelse?

Det er noget, som chefrådgiver for Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth, er enig i.

– Vi har oplevet, at der i de fleste tilfælde er en forbindelse mellem astma og kronisk bihuletændelse, så derfor skal der mere fokus på, hvad der sker i folks næser, siger hun.

Hvad er kronisk bihulebetændelse og hvad er symptomerne?

Symptomerne på kronisk bihulebetændelse:

  • Polypper i næsen kan være med til at nedsætte eller helt at blokere luftpassagen.
  • Kan give ubehagelig trykken i ansigtet
  • Din lugtesans kan blive påvirket
  • Du kan opleve farvet slim

Kilde: Sundhed.dk

Cirka fire procent af Danmarks befolkning lever med kronisk bihulebetændelse med polypper. Bihulebetændelse med polypper er en betændelsesform, som sætter sig ind de hule rum i kraniet, som sidder bag ansigtet.

Sådan gjorde vi: Ideen opstod fra en medstuderende, da vi havde en samtale om sygdomme.
Journalisten fandt sine kilder igennem sundhedshjemmesider. Alle samtalerne var telefonisk.