Bager om kanelgate: Onsdagssneglen overlever

Der skal foretages kanel-razziaer i bagerierne i Danmark på grund af nye EU-forordninger for kanel.   Linn, Flickr
Der skal foretages kanel-razziaer i bagerierne i Danmark på grund af nye EU-forordninger.
Linn, Flickr

Snart får landets bagere uanmeldt besøgt fra Fødevarestyrelsen, hvor de skal tjekke mængden af kanel i bagværket. Det skriver dr.dk.

Nye EU-forordninger sætter grænsen for, hvor meget af den billige, ”uægte” kanel, der må komme i brødet og kagerne.

I Skt. Peders Stræde Bageri, som har opfundet onsdagssneglen, frygter man ikke kanel-razziaen.

Vi frygter det lidt, men tager det også med et smil
Indehaver af Bager Bosse Linda Joy Bosse

– Nej, vi frygter ikke kanelbesøg fra Fødevarestyrelsen, da vi overholder kvoterne i forvejen, siger indehaver og bagermester Torben Sørensen.

I bageriet Bager Bosse på Østerbro er frygten for kanel-razziaen større. Her ved de ikke, om de opfylder kanelkravene.

Læs også: Akademikere spiser mere kage end kortuddannede

– Vi frygter det lidt, men tager det også med et smil. Vi har været i tvivl om, hvor meget kanel, der må være i bagværket. Så det håber vi på, at Fødevarestyrelsen kan hjælpe os med, hvis de kommer på besøg, siger indehaver Linda Joy Bosse.

Kort om kanel

    • Kanel indeholder det naturlige aromastof kumarin, men stoffet kan også være skadeligt for leveren, hvis man får for meget af det.
    • Grænsen for den nye kanelkvote er max 50 milligram kumarin per kilo dej, hvis det er traditionel-og sæsonbestemt bagværk såsom kanelsnegl, julebag, kanelstænger og kanelgifler.
    • Derimod må fint bagværk som æbletærte med kanel kun indeholde max 15 milligram kumarin per kilo dej.
    • Moderate mængder af kumarin i kanel er ikke sundhedsskadeligt, hvis man bare spiser det i moderate mængder.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kun den ”uægte” kanel er farlig

Fødevarestyrelsen skal besøge 300 bagerbutikker i hele landet fra marts til maj for at se, om de overholder begrænsningerne for kanel og kumarin.

Der skelnes mellem to former for kanel. Den ene er den billige såkaldte kassiakanel, og den anden er den ægte kanel, som hedder Ceylon-kanel. Det er den billige kanel, som indeholder mest kumarin, som Fødevarestyrelsen er opmærksom på.

Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og bliver brugt til at fremstille blandt andet bagerivarer, desserter, morgenmadsprodukter og te. Det fremgår på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs også: Bagere skal sælge pizza for at lokke kunder

Forbrugere, der frygter mindre kanelsmag i onsdagssneglen, kan dog slappe helt af, forsikrer Torben Sørensen fra Skt. Peders Stræde Bageri

– Begrænsningerne af kanel i kanelsneglen kommer ikke til at ændre smagsoplevelsen. Så forbrugeren vil ikke kunne smage forskel, siger han.

Fødevarestyrelsen har lavet en guide til, hvordan man undgår for meget kanel generelt. Rådene er, at man skal bruge den ægte kanel til daglig. Hvis man spiser store mængder uægte kanel i sin daglige kost, så bør man begrænse indtaget eller vælge ægte kanel i stedet for.

Et stort forbrug af kanel kan for eksempel være i den kanelholdig te som chai-te, eller hvis man drysser meget kanel på sin morgengrød.

Linda Joy Bosse fra Bager Bosse på Østerbro giver dog også et alternativt råd med på vejen i forhold til kanelballaden.

– Man skal bare huske ikke at spise for mange kanelsnegle, siger hun.