Besparelser på traditionsrigt dramahold vækker stor debat i Humlebæk

Teatergruppen Ragnarock, Baunebjergskolen i Humlebæk. Foto: Stefan Kai Nielsen.
Hvad er Ragnarock?

Ragnarock er en teaterforening med hjemsted i Humlebæk. Ragnarock har eksisteret siden 1975, hvor en gruppe af unge samledes om at skabe en ny form for teater. Her blev det de unges egne ideer og oplevelser, som blev omdrejningspunktet for forestillingernes indhold. I dag arbejdes der i Ragnarock ud fra samme tilgang til teater-og musikforestillinger. Ragnarock aktiverer unge mennesker i samarbejde med Ungfredensborg og Fredensborg Kommune.Kilde: Ragna.dk

Den 27. marts genåbnede budgetforligskredsen det ellers lukkede budgetforlig for 2023, da servicerammen allerede på daværende tidspunkt var overskredet. På byrådsmødet skulle der findes 15 millioner kroner, og et ud af flere områder, der måtte lide under sparekniven, var Ungfredensborgs ungdomshold Ragnarock. En beslutning, der bestemt ikke faldt i god jord hos Ragnarock selv og blandt flere borgere i kommunen.

Den 12. april kunne Sjællandske fortælle, at over 300 “ragnarockere” havde underskrevet og sendt et åbent brev til byrådet med ønsket om, at de skulle ændre beslutningen. Borgmester Thomas Lykke Pedersen forventede da (S) ikke, at brevet ville ændre på beslutningen.

Nu er der dog noget, der tyder på, at der blandt nogle af byrådets medlemmer er ved at blive skabt en forståelse for de konsekvenser, besparelsen kommer til at medføre.

“Vi var slemt på spanden”

– Den sag med Ragnarock kom lidt som en tyv om natten, fordi man var nødt til at genåbne budgetforliget, så vi var slemt på spanden. Vi blev nødt til at rokere rundt på ting, siger Carsten Nielsen (S).

Selvom Carsten Nielsen (S) ikke var med til selve det møde, hvor budgetforliget blev genåbnet, “fornemmer” han, at man på mødet ikke havde forudset, hvad netop denne besparelse ville medføre.

Carsten Nielsen (S) siger, at “man sad med en forfærdelig masse linjer og skal finde 15 millioner”, og at det derfor kunne være svært at gennemskue, hvilke konsekvenser, hver enkelt besparelse havde.

– Man gik ind med en salamimetode og skar en masse steder. Der røg dramaundervisningen. Man tænkte ikke på, at det gik udover det sagnomspundene Ragnarock. Det kom bagefter,  siger Carsten Nielsen (S).

Læs også: Efterspørgslen af fællesspisning stiger

Nysgerrig på Ragnarock? Her er deres hold:

  • Mandagsholdet (1.-3. klasse)
  • Tirsdagsholdet (1.-3. klasse)
  • Onsdagsholdet (4.-6. klasse)
  • Torsdagsholdet (4.-6. klasse)
  • Kokkedalholdet (3.-6. klasse)
  • Billedskolen (2.-6. klasse)
  • Akrobatik og nycirkus (1.-4. klasse)
  • Ungfredensborgs dramahold (fra 7. klasse)
  • Jætterne (Voksenhold, 18+)

Kilde: Ragna.dk

“Motoren” i Ragnarock 

I Ragnarock er de i chok, og daglig leder af Ragnarock, Sarah Eckhardt-Læssøe, lægger ikke skjul på, at ungdomsholdet er af afgørende betydning for hele Ragnarock som forening.

– Det er på ungdomsholdet, vi finder underviserne til børneholdene. I langt de fleste tilfælde har underviserne selv gået på ungdomsholdet i Ragnarock. Her har de lært, hvordan det er at tage ansvar, og hvordan det er at være en del af en gruppe. Fællesskabet på holdene bliver forstærket af, at underviserne får lov at give noget videre til de yngre, siger Sarah Eckhardt-Læssøe.

Også tidligere elev og nuværende underviser i Ragnarock, Julie Andersen, der selv fandt sit “tilhørsted” i Ragnarock, er bekymret for besparelsen.

–  For de næstældste er der noget specielt ved, at man går i sjette klasse og kan se frem til at skulle op på det store hold. Der kommer til at mangle noget, hvis det ikke er det, da det er på ungdomsholdet, at der sker den største personlige udvikling. Her går de unge, der ikke “bare” vil være sammen med vennerne, men som også gerne vil lave teater og udvikle sig selv. Der er også helt vildt mange, der uddanner sig indenfor teaterverdenen, fordi de har gået på ungdomsholdet, siger Julie Andersen.

Teatergruppen Ragnarock til udendørs opvisning. Foto: Markus Ottesen.

Der er ikke kun én løsning 

Som nævnt kommer besparelserne ikke ud af ingenting. Servicerammen i Fredensborg Kommune var stærkt overskredet, og der skulle spares på noget.

– Vi har snakket med nogle politikere, som også godt ved, at det måske var en beslutning, der blev taget uden at man helt forstod konsekvenserne af det. Sådan er det, når man sidder med rigtig mange besparelser og skal forholde sig til konsekvenserne af hver enkelt. Så jeg håber da, at de vil tænke sig om en ekstra gang. Hvis vi ikke kan få ungdomsholdet tilbage via Ungdomsskolen, håber jeg, at vi så kan få nogle midler et andet sted fra til at drive det i foreningsregi, siger Sarah Eckhardt-Læssøe.

Hun ser flere mulige løsninger på situationen.

– Vi kunne for eksempel spare halvdelen af timerne væk. I stedet for at mødes to gange om ugen, kunne vi mødes en gang og dække resten ind med frivilligtimer. Der har ikke været noget varsel eller en dialog om, hvordan vi kunne gøre det her på en bedre måde, siger hun.

Måske Sarah Eckhardt-Læssøe og det resterende Ragnarock dog kan begynde at sænke skuldrene.

– Det er også vigtigt at sige, at Ragnarock ikke er fuldstændig efterladt uden tilskud. De får “paragraf 18-tilskud“. Men lur mig, om den sag med Ragnarock ikke finder en løsning, så ikke det bliver helt forfærdeligt for dem, siger Carsten Nielsen (S).

I torsdags var blandt andet Carsten Nielsen (S) til møde med Ragnarocks bestyrelse. Som han selv sagde, kommer han ikke med en “pose penge”, men under alle omstændigheder skal de indgå i en dialog om fremtidens Ragnarock.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik tip fra flere frustrede borgere og satte sig for at undersøge sagen. Alle kilder er kontaktet over telefon. 

One Response to "Besparelser på traditionsrigt dramahold vækker stor debat i Humlebæk"