Bogorme fra hele verden mødes i morgen til læse-maraton. Et virtuelt fællesskab, hvor læsning står på programmet 24 timer i træk.
– Det handler om meget mere end at læse. Det handler om, at man læser sammen med andre. Man gør læsningen til en form for aktivitet. Til et event, der kan samle folk. Der kan man følge hinandens læsning. Det er det, der er kernen af det, og ikke så meget, hvad man læser, forklarer Rikke Møller som er litteraturvidenskabsstuderende og bogblogger. Hun er en af deltagerne i læse-eventet, som hedder Dewey’s Read-A-Thon.
Læs også: SAXO.com om bogudbringning med droner: Det er interessant
Amerikansk fænomen for bogkærlighed og fællesskab
Read-A-Thon er et amerikansk fænomen, som opstod i 2007. Siden har bogelskere verden over taget eventet til sig, og deltagerantallet vokser for hvert afholdt Read-A-Thon. Starttidspunktet er koordineret verden over, så alle deltagere forsvinder ind i nye fortællinger på præcis samme tidspunkt.
Læse-maraton:
- Deltagerne læser i 24 timer.
- Starttidspunktet i Danmark er kl. 14.00.
- Dewey’s Read-A-Thon opstod i 2007.
- Tilmelding foregår på 24hourreadathon.com
- Hashtags på de sociale medier er #readathon og @readathon.
Kilde: 24hourreadathon.com
Der er oprettet Facebookgrupper for de danske deltagende, hvor deltagerne hepper på hinanden og holder hinanden vågne. Læsefællesskabet strækker sig på tværs af landegrænser, hvor hashtags på de sociale medier, Instagram og Twitter, forener læsehestene, fortæller Rikke Møller og uddyber:
– Man kombinerer sin kærlighed for bøger med at snakke med andre om bøger. Jeg synes, det er fantastisk, at min Twitter-profil i løbet af den her dag bare bliver forvandlet til et bogfællesskab, hvor alle kan snakke om det,
de laver, og det de læser.
Jeg ved, at der er nogle de sidste par år, der har gået ture med lydbøger i ørene for ligesom at få noget frisk luft og vågne lidt. Og det med, at man hele tiden skriver til hinanden gør, at der er nogle, man kan holde sig vågne sammen med
Rikke Møller
At holde sig vågen omgivet af historier i 24 timer
Læserne planlægger nøje, hvilke bøger der skal læses på hvilket tidspunkt, fortæller Rikke Møller, der selv deltager for fjerde gang. Hun starter sin Read-A-Thon med yndlingsgenren: klassikere. De første bøger på listen er børnebogsklassikerne ”Heidi” af Johanna Spyri og ”The Blue Castle” af L.M. Montgomery. De sene nattetimer tager hun dog hul på lidt lettere bøger som eksempelvis fantasy, hvor siderne vendes hurtigere. Det kritiske tidspunkt om natten kræver snacks, slik og masser af kaffe, forklarer hun grinende.
Det er ikke et fast krav, at deltagerne helliger sig bøgerne uafbrudt i 24 timer. Rikke Møller fortæller, at nogle deltagere sidste år gik ture for at få frisk luft, men stadig med fortællinger i ørerne. Selv siger hun, at det også er sjovt at se, hvor mange sider det kan lykkes at læse. Til det sidste 24 timers event læste hun knap 2000 sider.
– Jeg ved, at der er nogle de sidste par år, der har gået ture med lydbøger i ørerne for ligesom at få noget frisk luft og vågne lidt. Og det med, at man hele tiden skriver til hinanden gør, at der er nogle, man kan holde sig vågne sammen med, siger Rikke Møller.
En ny mulighed for læseelskere
Læseprojektet begejstrer Anders Mejlbjerg, forretningskonsulent ved Kulturstyrelsen og tidligere formand for den danske litteraturpris: De Gyldne Laurbær.
– Alle ting, der fremmer læsning, er i min verden godt. Læsning er vigtigt, fordi det holder fantasien i gang og udvider folks sproglige identitet. Udfordringen er i dag at få folk til at læse, når verden er præget af en zapper-kultur med hurtige overskrifter. En papirbog symboliserer noget andet, en anden verden, hvor der ikke er mulighed for ”klik”. Det er en mulighed for fordybelse, forklarer han.
Der er ikke nogen tvivl om, at Read-A-Thon giver en helt ny mulighed for læseelskere. Læsning bliver nu socialt, fortæller Rikke Møller:
– Læsning er jo per definition en ting, man gør alene. Jeg synes, det er meget interessant, at man via de sociale medier kan gøre det til en ting, man gør sammen.
Der er ikke en opgørelse over, hvor mange danskere der deltager. Men Rikke Møller vurderer, at op mod 30 danske bogbloggere vil begrave sig i bøgerne lørdag.