Hærværk, tyveri og vandalisme. Nu vil Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup (K), gøre op med den ærgerlige tendens, som byens kirkegård har været en del af.
Hans håb er, at man ved at tale med borgerne, kan lære folk, at de skal værne om kirkegården, og dermed slippe for, at blomsterkranse og lanterner bliver stjålet.
Fakta om hærværk mod kirker og kirkegårde
Kirkeministeriet iværksatte i efteråret 2020 en undersøgelse af omfanget af hærværk hos folkekirkens 1679 menighedsråd i de seneste fire år (siden 2017).
- 60 menighedsråd oplyste, at de havde oplevet i alt 149 tilfælde af hærværk mod kirken i denne periode.
- 34 af disse har oplevet hærværk mere end én gang i denne periode.
Der skal dog tages højde for, at svarprocenten på denne undersøgelse kun var på 18,8 procent, og derfor næppe er repræsentativ på landsplan.
Kilde: Kirkeministeriet
»De stjæler hovedsageligt fra hinanden«
Sidste år blev en knap 100 år gammel marmorsøjle fjernet fra sit fundament på et gravsted, og det var kun toppen af isbjerget. Gravstederne bliver udsat for hærværk, og blandt andet lanterner og planter bliver stjålet.
Michael Müller, som er graver ved Dragør Kirkegård, mistænker, at tyverierne af pynt og planter primært sker mellem gravstederne.
– De stjæler hovedsageligt fra hinanden. Man kan gå rundt på kirkegården og finde planter fra ét gravsted liggende på en anden, siger Michael Müller, graver ved Dragør Kirkegård.
Det er både trist og skammeligt, når noget bliver stjålet.
Kenneth Gøtterup (K), Dragørs borgmester.
Tyveri og hærværk af kirkegårde er et overgreb
Sagerne bliver naturligvis anmeldt til Københavns Politi, og Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup (K) mener da også, at tyveri og hærværk af byens kirkegård, ligesom al anden kriminalitet, skal betragtes af politiet.
– Det er både trist og skammeligt, når noget bliver stjålet. De folk, som det går ud over, oplever det som et særligt stort overgreb, fordi det handler om deres gravsted, siger Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup (K).
Byens borgere skal oplyses
Når man ikke ved, hvem der står bag tyverier og hærværk, er det vigtigt at få snakket med alle byens borgere om, at de skal passe på kirkegården, lyder meldingen fra borgmesteren.
– Det er vigtigt at få italesat, at det, der foregår på kirkegården, er kritisk og ærgerligt. Men det er også vigtigt at få snakket med børn og unge omkring, hvad en kirkegård er, så eventuelle drengestreger kan tages i opløbet, siger Kenneth Gøtterup (K).
Kenneth Gøtterup (K) understreger, at han ikke umiddelbart tror, at det tyveri, som kirkegården har været udsat for, er et spørgsmål om drengestreger. Det skal dog gøres klart overfor alle, at tyveri og hærværk af kirkegården er uacceptabelt.
Læs også: Gartner: Folk holder picnic på gravene
Graver Michael Müller fortæller, at hærværket og tyveriet særligt kommer i bølger. Der er således perioder, hvor kirkegården er hårdere ramt end andre.
Sådan gjorde vi: Vi fandt en artikel på Infomedia omhandlende hærværk på Dragør Kirkegård og i den forbindelse blev vi nysgerrig på, hvorvidt der kunne gøres noget ved dette problem. Derfor kontaktede vi først Michael Müller for at høre, hvilke former for hærværk han har oplevet. Dernæst kontaktede vi Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup (K) for at høre, hvordan han forholder sig til problematikken.