Drop in-dåb hitter: »Der er på ingen måde tale om en sekunda-dåb, hvis nogen skulle tro det«

FURESØ: Reklamebanner for drop in-dåb på Værløse Kirke, der er én af mange kirker landet over, hvor drop in-dåb er blevet populært. 
Foto: Anton Theodor Kornum

Tænker du på at blive døbt? Eller fik du ikke børnene døbt, mens de var små?

Sådan lyder invitationen til drop in-dåb i Værløse Kirke i Furesø, der åbner dørene for dåb uden tilmelding – et tilbud som er blevet populært de seneste år.

Over 800 er blevet drop in-døbt i København-, Roskilde- og Helsingør Stift, der dækker kirker på Sjælland.

Værløse Kirke er langt fra den eneste kirke, der tilbyder, at man kan komme ind fra gaden og sige ja til den kristne tro.

Siden man for første gang indførte tilbuddet på Vesterbro i København i 2017 på grund af lave dåbstal, er rigtig mange danskere i alle aldre blevet døbt ved drop in-dåb over hele landet.

Alene i Københavns Stift har 637 personer benyttet sig af tilbuddet, mens 177 er blevet drop-in-døbt i Roskilde Stift, oplyser stifterne. Der er en vis usikkerhed forbundet med antallet, fordi tallene for 2021 ikke er opdateret endnu. Det samlede antal er derfor formentlig endnu højere.

Helsingør Stift har ikke opgjort, hvor mange der har tilsluttet sig folkekirkens fællesskab ved drop in-dåb, men flere præster i stiftet beskriver tilbuddet som overraskende populært, og noget man vil fortsætte med, da der er stor tilslutning.

Der går også en del voksne mennesker rundt, som ikke blev døbt som børn, men opfatter sig som kristne og troende og derfor vil døbes nu.
Caroline Kollenberg Thisted, sognepræst i Værløse-Hareskov pastorat

Et hurtigt voksende fænomen

Det vækker interesse for Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen, lektor i dogmatik med dåb som forskningsfelt ved Københavns Universitet, at tilbuddet er blevet så populært.

– Vi har med et fænomen at gøre, som har udviklet sig hurtigt, og som er blevet ekstremt populært. I forhold til hvor svært det kan være at ændre en praksis i folkekirken, så er det her jo virkelig interessant, siger Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen.

Hun fortæller også, at der umiddelbart ikke har været nogen stor modstand over for tilbuddet, og at drop in-dåb langt fra er et storbyfænomen.

Hvor mange bliver døbt generelt?

  • I 2019 blev der i alt foretaget 40.633 dåb i folkekirken, mens der i 2020 kun blev døbt 33.783
  • Dåbstallene har længe været faldende, og er siden 2006 faldet med 38 procent.
  • Barnedåbsprocenten var i 2019 på 55 procent på landsplan.

Kilder: Danmark Statistik og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Læs også: Drop-in bryllup: Fastfood eller velsignelse?

I Værløse Kirke glæder sognepræst Caroline Kollenberg Thisted sig til næste drop in-dåb efter at have haft stor succes med tilbuddet før.

– Det var en stor succes, da vi afholdte det i oktober 2019. Der blev døbt mange på rigtig kort tid. Der kom op mod 20, så det var i den grad meningsfuldt. Folk var rigtig glade, og oplevede at det foregik på en hæderlig måde. Det er på ingen måde tale om en sekunda-dåb, hvis nogen skulle tro det, fortæller Caroline Kollenberg Thisted, der er sognepræst i Værløse-Hareskov pastorat.

Personer i alle aldre bliver drop in-døbt

På bagkant af corona-nedlukningen forventer Caroline Kollenberg Thisted, at der kommer en del børnefamilier, som ikke fik døbt deres børn, dengang de oprindeligt skulle have gjort det, men hvor det ikke var muligt. Men generelt kommer der personer i alle aldre, unge som gamle.

– Der kommer konfirmander, som ikke er blevet døbt. De kan blive døbt på en ordentlig måde uden at være centrum. Der går også en del voksne mennesker rundt, som ikke blev døbt som børn, men opfatter sig som kristne og troende og derfor vil døbes nu, siger hun.

Læs også: Radio: Er det frivilligt at være medlem af den danske folkekirke?

Man kan bare komme ind fra gaden og blive døbt helt impulsivt, men for mange af de døbte betyder det en hel del at modtage velsignelsen.

– Nogen bliver glade, mens andre bliver rørte og måske fælder en tåre. Det er både hyggeligt og meget nært, beskriver sognepræsten.

Sådan forløber en drop in-dåb

  • Der foretages en dåbssamtale med en præst.
  • Dåben foretages i kirkerummet som det normale, faste dåbsritual.
  • Der stilles dåbsvidner til rådighed.
  • Bagefter fejres dåben med en forfriskning.
  • Den døbte får en dåbsattest og en dåbsgave med hjem.
  • Man skal huske gyldigt id eller komme med en forælder, hvis man er under 18.

Kilde: Værløse og Hareskov sogne

Forsker: Dåben er gave, som mange gerne vil have

For voksne kan det være svært at planlægge en dåb, og mange ser det som en form for præstation, hvor der forventes en masse af dem.

Den forståelse kan ifølge Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen være en vigtig årsag til at drop in-dåb hitter.

– Dåben er en gave, og det er der mange mennesker, der godt ved. Den gave vil de gerne have, men de bliver samtidig nødt til at distancere sig fra en forståelse af, at tro er en præstation. Derfor er det nemmere at blive drop in-døbt, siger hun.

Drop in-dåb har været sat på pause under nedlukningen, men er nu startet op igen landet over. Man kan finde info om kommende drop-in-dåb på sognenes hjemmesider.

Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen stammer fra en nysgerrighed over et drop-in dåb banner på Værløse Kirke. Alle kilder er interviewet over telefon.