Ingen af de initiativer, Brøndby Kommune har taget for at rette op på den lave stemmedeltagelse til kommunalvalg, retter sig mod de socialt udsatte. Det påpeger interesseorganisationen Stemmer på Kanten, der arbejder for at få flere dårligt stillede til at stemme til kommunalvalget 19. november.
Det er ikke nok at stille stemmeurner op på biblioteker. I stedet burde man have mobile stemmebokse, der kommer ud til værtshusene og bodegaerne
Emilie Christoffersen, Stemmer på Kanten
Ved kommunalvalget i 2009 stemte bare 58,2 procent af Brøndbys borgere. Dermed havde kommunen Danmarks næstlaveste stemmedeltagelse, kun overgået af Københavns Kommune.
– Vi er ærgerlige over, at de ikke har kigget på de socialt udsatte i forhold til at forbedre deres valgdeltagelse, siger Emilie Christoffersen, regional leder for Sjælland og region Hovedstaden i Stemmer på Kanten.
Brøndbys Borgmester, Ib Terp, er tilfreds med kommunens indsats for at lokke folk til stemmeurnerne.
– Vi gør det muligt at brevstemme på kommunens biblioteker i tre uger op til valget, siger han og nævner derudover, at Brøndby er med i Kommunernes Landsforenings kampagne for at øge vælgerdeltagelsen. Kommunen sender også et brev til alle førstegangsvælgere med opfordring til at stemme.
Hold valg på værtshusene
Selvom det er godt, at Brøndby gør noget for at få folk til at stemme, rammer det ifølge Stemmer på Kanten ikke bredt nok.
– Det er ikke nok at stille stemmeurner op på biblioteker. I stedet burde man have mobile stemmebokse, der kommer ud til værtshusene og bodegaerne. På den måde møder man de udsatte på deres hjemmebane, siger Emilie Christoffersen.
Valgdeltagelsen gennem de sidste 30-40 år har faktisk været rimelig konstant med en stemmeprocent godt oppe i 60’erne
Ib Terp, Borgmester i Brøndby
I Brøndby Kommune er 4,5 procent af de voksne borgere på kontanthjælp. Det er næsten dobbelt så mange som landsgennemsnittet på 2,5 procent.
På trods af Stemmer på Kantens advarsel er borgmester Ib Terp ikke så bekymret for, at den dårlige vælgerdeltagelse gentager sig.
– Valgdeltagelsen gennem de sidste 30-40 år har faktisk været rimelig konstant med en stemmeprocent godt oppe i 60’erne.
Derfor er det også svært at vide, om de initiativer kommunen tager, har en virkning, mener borgmesteren.
– Hvis stemmeprocenten stiger, er det jo ikke til at vide, om det er på grund af vores kampagne, eller om den ville være steget under alle omstændigheder.