Ostehandler: Derfor snyder jeg mine kunder

Danskerne indtager store mængder fuldfed ost   Foto: Pixabay
Danskerne indtager store mængder fuldfed ost.
Foto: Pixabay

Ostehandlere snyder os til at købe fedtfattig ost. Netavisen har talt med flere af disse, som fortæller, at den fedtfattige ost er mindst ligeså god, så den forsøger de at snyde folk til at købe.

– Nogle gange snyder vi dem til fedtfattig ost, siger oste-ansvarlige i Ostehjørnet, Mette Bonde, som vil fremme at folk spiser mindre fed ost, men stadig får den samme rige smagsoplevelse.

DTU Fødevareinstituttet har netop udgivet en rapport, som viser, at voksne danskere indtager 15 % mere fuldfed ost end tilfældet var for blot 5 år siden. En tendens som er til stor gavn for specielt en branche, Ostehandlerne.

Selvom interessen for specielt fedtfattig ost er stor, så er der også nogle kunder, som direkte efterspørger decideret fed og god ost. Dette skyldes i høj grad, at de ikke er klar over, at den fedtfattige ost beriger smagsløgene i samme grad, som den fedtfattige. Når dette er tilfældet, så gør Mette Bonde flittigt brug af sin særlig oste-trick.

Tilfredse ostehandlere

Ostehjørnet i København har eksisteret siden 1963 og oplever ligeledes, at folk viser stadigt større interesse for ost. Oste-ansvarlige, Mette Bonde, ser positivt på, at folk foretrækker kvalitetsost frem for den ost, de kan købe i supermarkederne.

– Gourmet tiderne er tilbage, udtaler hun.

Den tendens kan Johnny Petersen, som er ansat ved Erik Carsten Petersens Osteforretning nikke genkendende til.

– Vi er en yderst priviligeret branche. Vi har det rigtigt, rigtig godt, bekræfter han.

Snyd dig til fedtfattig ost

Når kunderne snydes ender de med en ligeså god ost, blot uden at det sætter sig på sidebenene. Laila Kofoed, som er indehaver af ostebutikken Amandus, bekræfter også, at den fedtfattige ost nydes i ligeså høj grad som den fuldfede, og derfor hjælper hun også specielt den ældre middelklasse til at vælge den fedtfattige ost for helbredets skyld.

Læs også: Påskefrokost flopper hos cateringfirmaer 

Osteelskerne på Ostehjørnet i København har dog en bestemt ost de er yderst begejstrede for, og det er Jens Langkniv, som er en 20+ ost med kun 11 % fedt.

 Nogle gange snyder vi dem til fedtfattig ost
Mette Bonde, Oste-ansvarlig.

Den fuldfede ost nægter Mette Bonde dog heller ikke at sælge, men de sælges oftest til børnefamilierne. Ost er nemlig nødvendigt for de børn, som vokser og dermed trives de fedtrige oste særligt hos denne gruppe.

Fuldfede oste har stadig succes 

Selvom Ostehjørnet gør et ihærdigt forsøg på at snyde folk til fedtfattig ost, så findes der et flertal af ostehandlere, som giver dig lige præcis den fuldfede ost, som du ønsker.

– Hjemmelavet skimmelost og ost med cognac stortrives hos os, og folk får lige præcis den mest fuldfede ost, som de efterspørger. Fedtprocenten blander vi os ikke i, fortæller ansat ved osteforretning, Johnny Petersen.

Læs også: Pas på – dine madvaner smitter

Netavisen har kontaktet flere ostehandlere i København, som dog havde alt for travlt til at kommentere på deres ostesalg. Et tegn på at ostehandlerne i disse dage oplever en helt ny form for myldretid.

Læs også: Rapporten udarbejdet af DTU omkring danskernes kostvaner og fysiske aktivitet