Computerspilsnørder doper sig

Det er svært at stoppe snydere i e-sport.Foto: morgueFile
Det er svært at stoppe snydere i e-sport.
Foto: morgueFile

Når der tales om doping i computerspil, er det ikke i form af EPO og steroider.

– I e-sport kan snyd sammenlignes med doping, siger Frederik Byskov, medejer og kommunikationsansvarlig hos Gaming.dk og turneringsansvarlig for den danske liga i e-sport

Snyd i e-sport er, når personer installerer programmer på deres computere, der kan give dem særlige spilfordele. Det kan være snydeprogrammer, der gør spilleren i stand til at gå igennem vægge i computerspillet Counter-Strike eller få flere penge til at købe udstyr for i League of Legends.

Ligesom du kan få designet et jakkesæt, kan du få designet snyd til dig selv. Det gør det vanskeligt at opdage.
Frederik Byskov, medejer og kommunikationsansvarlig hos Gaming.dk og turneringsansvarlig for den danske liga i e-sport.

Det er et problem, der er svært at undgå, mener Jacob Winneche, som selv er blevet afsløret i snyd.

– Man kan ikke stoppe dem, der laver snyd. Nogle mennesker betaler gerne enorme summer for at få snyd. Til gengæld forventer de en vis sikkerhed, og derfor bliver der udviklet snydeprogrammer, som er svære at opdage, siger Jacob Winneche, e-sportsudøver.

Problemet er penge

Hos den danske organisation for e-sport, Gaming.dk, er man opmærksom på problemet ved den økonomiske gevinst i at udvikle snydeprogrammer.

– Problemet er, at snyderne altid er et skridt foran dem, der prøver at fange snydere. Snydudviklere tjener penge på at sælge deres programmer, mens dem, der bygger programmer til at fange snyd, arbejder frivilligt, siger Frederik Byskov.

Sidste år var der kun tre sager, hvor der blev afsløret snyd i dansk e-sport. Frederik Byskov forklarer, at dem, der bruger gratis snyd, automatisk opdages af antisnydeprogrammer.

Læs også: Cyberfeministiske fædre ændrer spillereglerne

Jacob Winneche er en af dem, der er blevet fanget af et antisnydeprogram. Han blev gennemskuet på nogle uregelmæssigheder i sit spil, som var opstået på grund af nogle gratis indstillinger, der gav ham nogle særlige spilfordele.

Problemet er ifølge Frederik Byskov, når folk er villige til at betale store pengesummer for snydeprogrammer, som bliver skræddersyet til den enkelte spiller.

– Ligesom du kan få designet et jakkesæt, kan du få designet snyd til dig selv. Det gør det vanskeligt at opdage, erkender Frederik Byskov.

Udelukket i to år

Normalt giver det to års karantæne, hvis man bliver fanget i snyd. Det gør det svært at komme tilbage på scenen igen, forklarer Frederik Byskov.

– Du kan lige så godt droppe at komme tilbage til e-sport efter to år. Så ungt, som e-sport er lige nu, er to år rigtig lang tid. Det er et fåtal, der kommer tilbage igen, siger han.

Den hårde straf har en forebyggende effekt på anvendelsen af snydeprogrammer, mener Frederik Byskov.

Jacob Winneche fik blot fire måneders udelukkelse, fordi han havde benyttet sig af gratis indstillinger fremfor købeprogrammer. Han fortæller, at han er tilbage i e-sport igen og tror på, at det hjælper sporten at udstille eksempler som hans.

– Der skal mere fokus på snyd. Det vil kunne hjælpe, hvis man kunne finde flere snydere og statuere nye eksempler. Det er vigtigt, at man ikke forholder sig passivt til snyd, mener han.