Mennesker i alle aldre klædt ud som manga- og eventyrkarakterer, kvinder i smukke kimonoer, lugten af japansk bagværk, lyden af traditionelle japanske trommer og dalende lyserøde blade fra kirsebærtræer.
Alt dette kan man opleve, når der i weekenden afholdes Sakura Festival i København, hvor tusindvis af gæster samles for at fejre japansk kultur under blomstrende kirsebærtræer. Festivalen byder på japansk mad, traditionel japansk kunst, musik og dans samt en cosplay-konkurrence, hvor deltagere viser deres kreative kostumer og fejrer japansk popkultur.
Cosplay er en populær subkultur i Japan, hvor cosplayerne bruger flere måneder på at skabe kostumer, og bringe deres yndlingskarakterer fra film, tv-serier og spil til live. Ligesom sakuratræerne er cosplaykulturen i Danmark voksende og blomstrende. Hos J-popcon, som er Danmarks største cosplay-convention, kan det mærkes, at flere og flere tiltrækkes af kulturen.
– De sidste mange år har vi ligget på omkring 2500-3000 deltagere. I år har vi slået rekord med over 4.800 gæster. Vi mærker helt sikkert en stigende interesse for cosplay, japansk kultur og popkultur, fortæller festivalleder ved J-popcon, Ida Bjerring Winkler.
Læs også: TV: Cosplay er et univers for sig selv
J-popcon afholder en cosplay craftsmanship-konkurrence under Sakura festivalen, hvor deltagerne kan vise deres hjemmelavede kostumer og dyste om præmien for årets bedste kostume. J-popcon har tidligere deltaget i festivalen og de har oplevet en stor interesse og glæde for deres bidrag til festivalen.
-Vi har oplevet fra ambassadens(Japans ambassade, red.) side af, at der er en interesse i, at vi kommer. De synes, det er spændende, det er jo en subgruppe til japansk kultur. Det er lidt sådan en glidebane. Først er man inde i manga og cosplay, men så breder det sig ud, og så begynder du at interessere dig for alt det andet, som Japan er, og det tror jeg, er super værdifuldt for Japan og japansk kultur generelt, siger hun.
I Japan fejres kirsebærternes blomstring i hele landet.
Sakura festival i København har eksisteret siden 2008.
De 200 japanske kirsebærtræer blev doneret af Hr. Seiichi Takaki.
Festivalen arrangeres i samarbejde med Den Japanske Ambassade.
Festivalen sker den 22. og 23. april i Langelinie park i København.
Cosplay giver plads til fordomsfri selvudfoldelse
For Ida Bjerring Winkler handler cosplay om selvudfoldelse og det fællesskab, det kan give de ligesindede, hvor de kan dyrke deres personlige interesser.
– Jeg tror cosplay er en form for self-expression, det er meget kreativt. Du får virkelig lov til at udfordre dig selv. Du kan møde ligesindede og have en fælles interesse for Japan og japansk popkultur. Vi oplever særligt det der med, at folk kan være sig selv. Man bliver ikke dømt, siger hun.
Til cosplay arrangementerne betyder netop selvudfoldelsen en del og giver cosplayerne en mulighed for at udforske sig selv uden fordomme og forventninger.
– På mange måder er der ikke nogen grænser. Jeg er en ciskønnet kvinde, men jeg har også cosplayet mænd. Man kan bare have lov til at lege så meget som overhovedet muligt. Det er dejligt, at der er et frirum for det, hvor der er ingen, der dømmer dig, siger hun.
» Nu kan man også finde Hr. og Fru Jensen under kirsebærtræerne «
En af dem, som ofte kommer til conventions og Sakura Festival er Sofie Bønlykke, som har cosplayet meget som yngre og i år åbnede J-Popcon sammen med sin dansegruppe. Specielt interessen for at sy kostumer vækkede hendes interesse.
-Det der tiltrak mig var det kreative i det, især det med at sy. Jeg synes, det var spændende at tage noget, der var 2D og så skabe det i virkeligheden. Der er rigtig meget fællesskab og så er det også bare rigtig sjovt med alt det kreative, fortæller hun.
Ordet “cosplay” er en sammensætning af “costume” og “play”.
Cosplay er en del af den moderne japanske popkultur og er blevet populært over hele verden.
Danmarks største cosplay-arrangement hedder J-popcon og afholdes en gang om året i København.
Sofie oplever også, at der i dag er en stigende interesse for japansk og asiatisk kultur generelt. Hun fortæller, at arrangementer som Sakura Festival i dag tiltrækker alle typer mennesker.
– Jeg føler, at asiatisk kultur er blevet meget mere udbredt. Før i tiden var der f.eks. ikke så mange til Sakura Festival, men nu kan man også finde Hr og Fru Jensen under kirsebærtræerne. Jeg synes generelt, at asiatisk populærkultur har spredt sig rigtig meget.
På trods af den stigende interesse for kulturen, og de mange arrangementer oplever nogle cosplayere dog stadig fordomme, når de færdes med deres kostumer på gaden.
– Jeg tror, der var mange, som synes det var virkelig underligt. Det var også lidt underligt at skulle gå på gaden, fra station og hen til J-popcon, hvis man ikke lige havde sine venner med sig, fortæller Sofie Bønlykke.
Læs også: »Jeg er en lille prins, som skal redde prinsesse Zelda«
Det problem er J-popcon også bevidst om, og de forsøger derfor nu at gøre op med problemet ved at sætte fokus på samtykke og håber, at den slags problemer snart er fortid.
-Jeg tror, at alt, der er sådan lidt uden for normalen, altid vil få folk til at studse. Når du tager et kostume på, så er der mange, der antager, at det er en invitation til, at du må gå op til dem, røre og tage billeder uden at spørge. Vi har i dag et større fokus på sådan noget som samtykke, så jeg håber, at det bliver bedre.
Sådan gjorde vi: Grundet en stor personlig interesse for Japan og japansk kultur var journalisten klar over at festivalen blev afholdt i weekenden. Med afsæt i den ønskede journalisten at undersøge udviklingen inden for interessen for japansk kultur, og faldt så over J-popcon, som holder en konkurrence under festivalen og besluttede sig for at undersøge cosplay kulturen i Danmark. Journalisten interviewede Ida fra J-popcon over telefon. Journalisten mødte Sofie på hendes hendes universitet til en snak om cosplay.