Cykeloprydning i Høje Taastrup Kommune: “Det er skruen uden ende”

Cykelparkeringspladserne på Taastrup Station er ofte fyldte. En af årsagerne til dette er de mange stjålne og efterladte cykler.
Foto: Oliver Jørgensen

Knap er en cykel fjernet før den erstattes af en ny, hvis ejermand aldrig dukker op. Så. Hvem ejer alle de efterladte cykler? Det undrer Høje Taastrup Kommune, der flere gange har fjernet de mange cykler, der hober sig op på Taastrup og Høje Taastrup Station.

– Cykeloprydningen er skruen uden ende. Der bliver ved med at dukke cykler op, som ikke bliver fjernet igen. Vi kommer til at lave flere cykeloprydninger, for at holde stationerne pæne og for at rydde op i stjålne og efterladte cykler, siger Kristina Andreasen, trafikingeniør i Driftsbyen i Høje Taastrup Kommune.

I 2017 foretog Høje Taastrup Kommune en større cykeloprydning på henholdsvis Taastrup- og Høje Taastrup Station. Cykeloprydningen foregik således, at alle cykler der var parkeret på stationerne blev udstyret med et rødt bånd. De cykler der stadig havde et bånd en måned senere blev fjernet.

– Som et led i cykeloprydningen blev der fjernet omkring 100 cykler og de blev opmagasineret i et lager. Det blev gjort i et forsøg på at få Taastrup- og Høje Taastrup Station til at se pænere ud og få fjernet de cykler, der var blevet efterladt, siger Kristina Andreasen.

De mange efterladte cykler skyldes formentlig, at størstedelen af dem har været stjålet. I hvert fald blev ikke mange af de omkring 100 cykler efterfølgende hentet på hittegodskontoret.

– Der var enkelte, der henvendte sig angående fjernede cykler, men indtrykket var, at mange af de fjernede cykler, ikke var placeret der, af deres rigtige ejer, siger Kristina Andreasen.

Problemet med de efterladte cykler, er ikke blevet mindre siden sidste oprydning. Derfor har kommunen tænkt sig at følge op med flere cykeloprydninger. Kristina Andreasen ærgrer sig over problemet, der foruden de udseendemæssige konsekvenser også er et logistisk problem.

– De efterladte cykler optager jo desværre en del af de cykelbåse, andre kunne have brugt. Det er et problem, når folk der har brug for det ikke har plads til at parkere sin cykel.

Hvis jeg skal finde en parkeringsplads efter de travle timer, opgiver jeg til tider at finde en, inden jeg er gået igang. Der er godt fyldt op og det kan være svært at overskue.

Nikki Kvist, bruger af cykelparkeringspladserne på Taastrup Station.

Det kan være svært at finde plads til sin cykel

I en rundspørge på Taastrup Station bad vi nogle af brugerne af stationens cykelparkeringer forholde sig til, om hvorvidt der er plads nok til alle cykler.

Jane Svendsen, 35 år, områdeleder:

– Det er altid svært at finde en parkeringsplads til min cykel om morgenen. Man skal være heldig for at finde en.

Anette Ekenberg, 46 år, sagsbehandler:

–  Jeg synes egentlig der er okay med plads, så jeg oplever sjældent at have problemer med at finde parkeringsplads til min cykel. Det sker dog til tider.

Nikki Kvist, 24, anlægsgartner:

– Hvis jeg skal finde en parkeringsplads efter de travle timer, opgiver jeg til tider, inden jeg er gået igang. Der er godt fyldt op og det kan være svært at overskue.

Efterladte cykler giver et rodet udtryk 

Når folk på Taastrup Station bliver spurgt om dens udseende, er de fleste enige om, at den kunne være pænere. Specielt de mange efterladte cykler får skylden, for det rodede udseende.

Anette Ekenberg, 46 år, sagsbehandler:

– Jeg synes stationen er ret rodet og det virker til at der er en del efterladte og ødelagte cykler, der ikke bliver fjernet.

Nikki Kvist, 24 år, anlægsgartner:

– Stationen kunne sagtens være pænere, og det er egentlig ærgerligt med det flotte torv og de fine butikker. Cyklisterne måtte godt behandle stationen lidt bedre.

Jane Svendsen, 35 år, områdeleder:

– Stationen er ofte sjusket at se på, og cyklerne står nogle gange hulter til bulter, rundt omkring. Det er ikke så kønt at se på.

Cyklister frygter at få stjålet deres cykler

De adspurgte cyklister på Taastrup Station delte alle sammen frygten for at få stjålet deres cykler, mens de holder parkeret på stationen.

Marianne Jørgensen, 46, webadministrator:

– Jeg parkerer meget nødigt min cykel på stationen, da min datter tidligere har fået stjålet sin cykel på stationen. Så tager jeg den hellere med i toget.

Jane Svendsen, 35 år, områdeleder:

– Jeg er ofte bange for at få stjålet min cykel her på stationen. Jeg er et positivt menneske, så jeg vælger at parkere den her alligevel, men det er med bange anelser hver gang.

Anette Ekenberg, 46 år, sagsbehandler:

– Jeg er nervøs for at få stjålet min cykel, hvis jeg stiller den her på stationen efter arbejde. Det er mest om aftenen, at jeg har et indtryk af, at det er et problem. Af den årsag undlader jeg gerne at tage cyklen til stationen om aftenen.

Som det ser ud nu, er det planen, at der skal foregå cykeloprydninger på Høje Taastrup- og Taastrup Station i begyndelsen af 2019.

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen kom af et skrift på Høje Taastrup Kommunes hjemmeside, omhandlende cykeloprydning på Taastrup Station i 2017. Af den opstod en interesse for at følge op og undersøge om cykeloprydning stadig er en nødvendigvis her et år efter og om brugerne opfatter de mange efterladte cykler som en problem. Interview med trafikingeniør i Driftsbyen Kristina Lyck Andreasen er foregået telefonisk, men interviews med brugerne af cykelparkeringspladserne er foregået som en rundspørge på Taastrup Station.