En tysk mindsteløn vil ikke hjælpe de danske slagteriansatte i kampen om at fastholde danske arbejdspladser
I den aktuelle debat om fastholdelsen af arbejdspladser på danske slagterier, vil en vedtagelse af en tysk mindsteløn ikke få stor betydning for de danske slagteriansatte.
– Effekten er først og fremmest tysk. Den får ikke den helt store betydning for vores danske ansatte, men en større betydning for vores tyske medarbejdere”, udtaler Karl Christian Møller, chefanalytiker hos Danish Crown.
Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Institut for Statskundskab, Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, forventer dog, at en tysk mindsteløn betyder, at de danske ansatte i lavtlønsjobbene står stærkere i konkurrencen med deres tyske konkurrenter, herunder hører også slagteriansatte.
– For nogle brancher i Danmark kan det have en direkte effekt, at man har en mindsteløn i Tyskland. Det kan ikke svare sig at flytte produktion til Tyskland. Hos Danish Crown går næsten hovedparten af udlicitering af slagtesvin til Tyskland, siger Laust Høgedahl.
Vi kunne spare over 1. mia. kroner hvis vores danske ansatte fik samme lønninger som i Tyskland, fortæller Karl Christian Møller.
Laust Høgedahl fremhæver blandt andet den østeuropæiske arbejdskraft, der bliver benyttet på de tyske slagterier, som argument for at den danske konkurrenceevne vil blive styrket.
– Der er mange tyske slagterier, der bruger arbejdskraft fra Polen og andre østeuropæiske lande. De står og slagter svin til en løn, der er lavere end den mindsteløn, man diskuterer om man vil indføre i Tyskland, vurderer han.
Løn matcher allerede mindsteløn
Det eksisterende lønniveau på de tyske slagterier, fremhæver Danish Crown som en af årsagerne til, at en tysk mindste løn ikke vil få betydning for deres danske slagteriansatte.
– Lønnen på vores tyske slagterier ligger allerede på niveau med den sats, som er foreslået som mindsteløn. Det er meget få af vores ansatte i Tyskland, der ligger under det niveau”, siger Karl Christian Møller.
SPD har foreslået en mindsteløn på 8,5 Euro i timen, der svarer til ca. 64 kr. Danish Crown oplyser, at grundlønnen for deres danske slagteriansatte er på 195 kr. i timen. Således forventes den danske konkurrenceevnen ifølge Danish Crown ikke blivet styrket af mindstelønnen.
– Vi kunne spare over 1. mia. kroner hvis vores danske ansatte fik samme lønninger som i Tyskland, understreger Karl Christian Møller.
En fast tysk mindsteløn står som en af de tre største krav fra partiet SPD, der i onsdags indledte forhandlinger med Angela Merkels CDU om at danne regering.
I går kom de slagteriansattes organisation, Fødevareforbundet NNF, med et udspil til en plan til Danish Crown, for at fastholde arbejdspladserne i Danmark, og det er kun få uger siden, at de 6.000 slagteriansatte sagde nej tak til Danish Crowns forslag om en Lønnedgang på 6,4% for at sikre arbejdspladserne i Danmark.