»Vi har glemt, hvordan det hele startede.« Sådan lyder kritikken fra Christian Walther, formand for Dansk Iværksætter Forening.
»Vores velfærdssamfund i dag er et resultat af, at der var nogen, der tog chancer tidligere,« uddyber Christian Walther, der mener, at Danmark simpelthen går glip af for mange gode virksomheder.
»Vores universiteter har et højt niveau, og vores studerende er så dygtige. Vi er et land, hvor vi er så gode til at tænke ud af boksen, og derfor er det så ærgerligt, at vi går glip af de her idéer,« forklarer han.
Iværksættere skal fejres
Christian Walther er ikke alene med sine holdninger. Men hos Venture Cup, som er en landsdækkende non-profit organisation, er man mere optimistisk. Organisationen arrangerer på tiende år to årlige konkurrencer for danske studerende med innovative idéer, der kan bruges i den virkelige verden.
»Vi har især oplevet en stigning i tilmeldingerne til vores konkurrencer i de sidste 3-4 år. Jeg tror, der er kommet meget mere fokus på iværksætteri på de danske universiteter generelt,« siger Michael Bak, direktør for Venture Cup.
Han fremhæver vigtigheden af, at de studerende har mulighed for at deltage i konkurrencer som Venture Cups og på den måde kanalisere deres viden ud i virkeligheden.
»Det handler om at få testet noget af den viden, man går med til hverdag. Det handler om, at man får knyttet sin teori til nogle praktiske elementer, og det handler om at få inspiration fra andre steder i landet – fra andre studerende f.eks., men så sandelig og især fra erhvervslivet.«
Både Christian Walther og Michael Bak peger på behovet for en gennemgribende holdningsændring – både på universiteterne, men også i resten af befolkningen.
»Jeg vil gerne have, at folk bliver mødt med positive tilkendegivelser fra omgivelserne, hvis de starter egen virksomhed. I USA fejrer man jo folk, når de gør det. Men man er så bange for at fejle i Danmark, og den kultur skal ændres. Man lærer aldrig noget, hvis man ikke fejler først,« siger Michael Bak.
Strategisk indsats mangler
Michael Bak mener også, at der bestemt er plads til forbedringer på de danske universiteter.
»Det er klart en udvikling og noget, som lige er startet. Men det er et fantastisk vigtigt skridt for hele landet at udnytte de ressourcer, der er på de danske vidensinstitutioner,« siger han.
Den betragtning er man enig i på Roskilde Universitet.
»Der er et kæmpe, kæmpe potentiale for RUC. For det første for at styrke RUC’s identitet. Og for det andet for at vi kan dygtiggøre de studerende med relativt få kræfter. Især når vi ser, hvordan arbejdsmarkedet er for debuttanter i øjeblikket. Så er det essentielt, at de studerende bliver i stand til at se alle de forskellige kompetencer, som de i virkeligheden besidder,« udtaler Nilas Bay-Foged, koordinator og projektleder i RUC-innovation.
Han efterlyser dog en overordnet strategisk indsats på universitetet.
»Der er en masse små gode initiativer og indsatser, men der er ikke lavet en fælles, overordnet indsats herude. Der mangler en investering i det. Både økonomisk, men især strategisk. Der ligger et kæmpe potentiale i at lave en koordineret indsats, både for de studerende og underviserne.«
Læs "Entreprenørskab på skoleskemaet" her
Læs "Rigtige iværksættere behøver ikke satse alt" her
Læs om Danish Entrepreneurship Award 2011 her
Læs om Venture Cup her
Læs om Dansk Iværksætterforening her