Danmark er den femtestørste økonomi blandt OECD-landene, og vi er rigere end vores store naboer, Tyskland og Sverige.
Det er konklusionen, efter at Danmarks Statistik i går offentliggjorde spritnye tal, som viser at størrelsen af Danmarks BNP har været stærkt undervurderet gennem flere år.
På den baggrund har AE-rådet lavet en analyse, baseret på de reviderede tal, og den placerer Danmark solidt i toppen af verdens rigeste lande. Modsat hvad eksperter, medier og politikere har hævdet.
Det her understreger jo at den brændende platform ikke er så brændende endda. Når finansminister Claus Hjort Frederiksen bliver ved med at hævde, at vi har brug for store nedskæringer for at redde dansk økonomi, så giver det ikke et retvisende billede af virkeligheden
Erik Bjørsted, cheføkonom i AE-rådet
– I de sidste par måneder har vi læst og hørt, at Danmark er røget ud af top 10 over de rigeste OECD-lande i verden. De nye tal viser, at det er helt og aldeles forkert. Vores BNP er blevet undervurderet med hele 41,8 milliarder kroner. Hvis vi ser på det vi samlet set tjener som land, så er vi faktisk 58,8 milliarder kroner rigere end vi gik og troede. Det er markante tal, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i AE-rådet.
Indtil nu viste tallene ellers, at Danmark var røget ned på en 11. plads, og dermed ikke længere kunne betragtes som et af de absolut mest velstående lande. Nu placerer vi os solidt på en ottendeplads, hvis vi alene ser på BNP, og på en femteplads, hvis vi tager udgangspunkt i vores BNI.
– Det her understreger jo at den brændende platform ikke er så brændende endda. Når finansminister Claus Hjort Frederiksen bliver ved med at hævde, at vi har brug for store nedskæringer for at redde dansk økonomi, så giver det ikke et retvisende billede af virkeligheden, siger Erik Bjørsted.
CEPOS: Ikke et velstandsboom
Hos den liberale tænketank, CEPOS, maner cheføkonom Mads Lundby Hansen dog til besindighed. Han anerkender at Danmarks Statistik har lavet en opjustering, men mener ikke at det gør billedet af dansk økonomi bedre
– Jeg synes ikke at man kan tale om et velstandsboom. Danmark har en meget stor vækstudfordring i de kommende år, og den bliver ikke mindre af at der nu er lavet en opjustering. Vi kommer til at have en af de laveste vækstrater blandt OECD-landene, frem mod år 2030, og det ændrer sig ikke, siger han, og fortsætter:
Ordforklaring:
– BNP: Bruttonationalproduktet er værdien af et lands samlede tjenester og varer.
– BNI: Bruttonationalindkomsten er værdien af et lands samlede indkomst.
– CEPOS: Center for Politiske Studier er en tænketank med et liberalt udgangspunkt.
– AE-rådet: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en tænketank med et centrum-venstreorienteret udgangspunkt.
– De nye tal bør ikke have konsekvenser for regeringens politiske ambitioner om at styrke dansk økonomi, og sikre mere vækst og beskæftigelse. Vi har stadig brug for at udvide arbejdsudbuddet og sænke skatterne. Opgaven er ikke blevet mindre af denne opjustering.
Den analyse deler Erik Bjørsted og AE-rådet ikke. Her peges der på uddannelse, som et helt centralt fokuspunkt i de kommende år.
Regeringen bør skifte spor
– Vi har ikke brug for at sænke skatterne, og tvinge vores seniorer til at blive endnu længere tid på arbejdsmarkedet. Politikerne bør fokusere på at sikre, at flere tager en faglært uddannelse, så vi får meget kvalificeret arbejdskraft ud til virksomhederne. Det må være hovedopgaven, siger Erik Bjørsted.
De nye tal bør ikke have konsekvenser for regeringens politiske ambitioner om at styrke dansk økonomi, og sikre mere vækst og beskæftigelse.
Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS
Ifølge ham bør de reviderede tal fra Danmarks Statistik få regeringen til at droppe nogle af de elementer i 2025-planen, som begrundes med at dansk økonomi har det dårligt. Nu bør man fokusere på de langsigtede udfordringer for dansk økonomi, lyder det:
– Politikerne skal fokusere på at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft, højne produktiviteten og styrke efterspørgslen. Vi har ikke brug for flere nedskæringer i den offentlige sektor. De nye tal viser, at Danmark er et mere velstående land end vi troede. Det bør få regeringen til at skifte spor, slutter Erik Bjørsted.