Danmarks kyster skal være større turistmagneter

Kyststrækninger som denne kan snart blive bebygget Foto: Bill Harrison
Kyststrækninger som denne kan snart blive bebygget
Foto: Bill Harrison

Danmarks kystbyer skal tiltrække flere turister. Derfor præsenterede regeringen fredag ti kommuner, der nu får byggetilladelse til anlægsprojekter nær de danske kyster. Anlægsprojekterne, der blandt andet omfatter klithoteller, oplevelsescentre og strandparker skal få flere turister til fremover at lægge vejen forbi landets kystbyer.

Beslutningen kommer i kølvandet på verserende diskussioner om beskyttelse af landets kyster og underskriftindsamlinger med Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet i spidsen. Derfor falder beslutningen ikke i god jord hos Danmarks Naturfredningsforening.

Ikke den rigtige løsning

Direktør for Natur og Plan i Danmarks Naturfredningsforening Michael Lett Jess mener nemlig ikke, at tiltaget er dét, der lokker turister til Danmarks kyster.

– Når man spørger turister, hvad det er, de savner, så er det, at vi skal gøre noget ved vores kystbyer, og ikke at vi skal have flere hoteller og resorts i naturen. Landets kystbyer burde i stedet fokusere på at udvikle veje, stier og toiletfaciliteter der halter flere steder.

Faktaboks: De ti udvalgte kommuner

  • Ringkøbing-Skjern
  • Vordingborg
  • Sønderborg
  • Lolland
  • Stevns
  • Varde
  • Hjørring
  • Svendborg
  • Gribskov
  • Norddjurs
  • Guldborgsund
  • Odsherred

Det var den tidligere S-regering med opbakning fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der tilbage i december måned sidste år vedtog ændringen af kyststrækningsreglerne, så kommuner beliggende ud til kysterne kunne byde ind med anlægsprojekter på kyststrækningen, fremfor med en afstand på 300 meter, som reglen tidligere lød.

LÆS OGSÅ: Nye undersøgelser af fjord-miljø giver grønt lys til bro

Glæde i Vordingborg

Beslutningen vækker glæde i Vordingborg, der er en af de kommuner, der nu får tilladelse til at bygge nær områdets kyststrækning, der er Danmarks længste. Her har man nemlig planer om at anlægge Aquapark Møn, et ferie- og oplevelsescenter, der indebærer en investering på ca. 1,3 mia. kroner. Ferie- og oplevelsescentret, der også omfatter 500 nye ferieboliger, vil ifølge kommunen tiltrække op mod 13.000 ugentlige gæster.

I Vordingborg er borgmester Knud Larsen (V) derfor begejstret for regeringens beslutning, og han glæder sig nu til at kunne byde flere turister velkommen.

– Der er lavet et gevaldigt stort forarbejde fra en kommune som vores egen, og det er noget, der kommer til at betyde meget for Vordingborg. Turisterne stiller større og større krav, og så er det jo en god ting, at man har mulighed for at udvikle området.

Hensynet til naturen mangler

Med regeringens beslutning kan flere af landets ind til nu uberørte kystområder fremover se markant anderledes ud, og det er noget, der ærgrer Michael Lett Jess, der ser et grundlæggende problem ved de planlagte anlægsprojekter.

– Man har fra kommunernes side fuldkommen undladt at tage hensynet til omgivelserne og naturen med i beslutningsprocessen. Landets kyster er offentligt tilgængeligt område, men med denne beslutning åbner man op for, at lokale investorer kan tjene penge på vores fælles natur, forklarer han.

De ti udvalgte projekter, der udover en Aquapark på Møn omfatter en udbygning af Knuthenborgs safaripark, en standpark i Blåvand og en feriepark i Søndervig, forventes tilsammen at kræve en investering på fire milliarder kroner.

Interaktivt Danmarkskort

Beskrivelse af de ti projekter. Tekst forfattet af jp.dk