3D-printet byggeri, der skal gøre arbejdet med friere former i arkitekturen lettere og billigere, møder ikke imponering hos branchefællesskabet Dansk Beton
Dansk Beton er tilbageholdende over for den nye 3D-teknologi, der kan printe beton på under 24 timer, som fremtidens byggemetode.
– Jeg venter stadig på at se det fantastiske element ved 3D-printet byggeri, fortæller Thomas Uhd, som er branchedirektør for Dansk Beton.
Første 3D-byggeri bliver opført i Danmark
Det danske partnerskab 3D Printet Byggeri opfører lige nu den første bygning i Europa, der er lavet af 3D-printet beton. Bygningen opføres i Nordhavn i København. 3D Printet Byggeri håber på med projektets erfaringer at gavne hele byggebranchen. Det skriver de på deres hjemmeside.
Læs også: 3D-printer i hjemmet har lang vej igen
Dansk Beton holder øje med udviklingen inden for denne teknologi, men er ikke varme på idéen om at udbrede 3D-print blandt deres medlemmer. Han er dog ikke blind for mulighederne ved den nye teknologi.
– 3D-printet byggeri er godt, hvis man vil skabe nogle helt unikke specialformer. Men jeg har svært ved at se 3D-printet beton på en større skala. Metoden er ikke velegnet til store bebyggelser, siger Thomas Uhd.
3D-printet byggeri kan ellers gøre antallet af arbejdsulykker mindre og skabe buede former, som er en stor udfordring i traditionelt byggeri. Det skriver partnerskabet 3D Printet Byggeri på deres hjemmeside.
Trefoldige fordele med 3D-print
Arkitekt og kontaktperson for projektet 3D-printet byggeri på Teknologisk Institut Thomas Juul Andersen ser dog flere muligheder med 3D-printede bygninger.
–3D-print er effektivt til bygninger med særlig arkitektur. Med denne metode kan man spare materialer, fordi man kan printe kun lige dét, man har brug for. Det vil også gå hurtigere med 3D-printeren, og arkitekten vil have mere frihed, forklarer Thomas Juul Andersen.
3D-printet beton bliver fremtidens byggemetode
Han forventer, at 3D-printet byggeri vil fylde mere i Danmarks bylandskab i fremtiden.
– Jeg tror, 3D-print bliver et supplement til fremtidens byggeri. Om 15-20 år er det måske den dominerende byggemetode, men det kræver, at der efterspørges flere unikke bygninger, siger arkitekt Thomas Juul Andersen.
Læs også: Ældre med tyggeproblemer skal spise 3D-printet mad
Dansk Beton satser nu på at forbedre den metode, der allerede eksisterer til at fremstille beton:
– Jeg ser større gevinst ved at arbejde med at optimere den betonproduktion, der allerede er, fortæller Thomas Uhd fra Dansk Beton.