Mange af de unge der står uden praktikplads, fravælger at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri. Det har ellers ofte været erhvervslivet, der har måttet stå for skud til kritik for manglende praktikpladser, men Dansk Byggeri mener, at de unge selv må tage mere ansvar.
”Politikere og fagforeninger har en tendens til at give virksomhederne ansvaret for, at de unge står uden praktikplads. Det er rigtigt, at vi i erhvervslivet skal gøre alt, hvad vi kan for at udnytte den praktikpladskapacitet, der er i virksomhederne. Men de unge må også selv tage ansvar,” siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Tallene fra Dansk Byggeri viser, at især unge mellem 15-19 år fravæger skolepraktikken. I denne aldersgruppe har hele 55 procent sagt nej tak til skolepraktik.
Det forstår man ikke hos Dansk Byggeri:
”Det er helt uforståeligt, at de unge direkte fravælger en uddannelsesmulighed. De bliver nødt til at se på deres praktikforløb som en uddannelse og ikke et job,” siger Louise Pihl.
De unge har blandt andet angivet lønnen som grund til at fravælge skolepraktikken, men Dansk Byggeri pointerer, at skolepraktikydelsen er højere end SU’en, og derfor bør være til at leve for.
De unge tager meget ansvar
Danske Erhvervsskoler mener, at situationen er langt mere nuanceret. Her mener man modsat, at de unge tager meget ansvar for deres egen uddannelse.
”Problemet er mere, at de unge står i en situation, hvor de selv skal finde praktikplads. Det er en ret stor og kompleks verden, man beder unge på 16-17 år om at finde rundt i. Dem der tager erhvervsuddannelserne tager faktisk rigtig meget ansvar for deres uddannelse,” siger direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov.
Lars Kunov peger blandt andet på den såkaldte karensperiode som årsag til, at de unge ender med at afslutte deres skoleforløb. Karensperioden betyder, at de unge skal vente to til tre måneder hvor de søger praktik, før de kan ansøge om skolepraktikken.
”Vi har arbejdet ihærdigt for at få afskaffet den her karansperiode, så vi kan tage dem direkte, når de er færdige med deres grundløb,” siger Lars Kunov.
Hos Danske Erhvervsskoler håber man derfor også, at karansperioden snart vil blive afskaffet fra politisk side.
I 2012 var der 2428 praktikansøgende på Bygge- og anlægsuddannelsen.
Læs også: