Danske Mie skal blive i russisk fængsel

Anne Mie Roer Jensen At The Leninsky District Court Of Murmansk

Danske Anne Mie Roer Jensens appelhøring ved retten i Murmask er netop afsluttet.

Som forventet afviste den russiske domstol at løslade Mie mod kaution.

– Anne Mie Roer Jensen har netop fået afvist sin appel om løsladelse ved domstolen i Murmansk, skriver Greenpeace Norden på Twitter.

Over halvdelen af de andre Greenpeace-aktivister, som var ombord på Arctic Sunrise i en aktion mod Ruslands boringer, har ligeledes fået deres appelsag afvist.

Det kan være nok så ubehageligt i danske fængsler, men det her er ti gange værre
Karsten Jakob Møller, Generalmajor og senioranalytiker ved DIIS

Læs også: Ekspert: Ruslands økonomiske interesser afgør Anne Mies skæbne

Russiske fængsler er ikke et ferieophold

Karsten Jakob Møller, generalmajor og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier med ekspertise i russisk indenrigs-, udenrigs- og sikkerhedspolitik, vurderer, at Mie godt kan ende med en dom på to år.

– Hvis vi sammenligner med Pussy Piot, der fik to af de tre kvinder to års fængsel for noget, som vi i vores del af verden ikke ville vurdere som særlig slemt. Men i Rusland var der faktisk stemning for, at de skulle have langt strengere straffe, så to år kunne jeg meget vel forestille mig, at aktivisterne vil få, siger han.

Karsten Jakob Møller har i forbindelse med sit job på den danske ambassade i Moskva besøgt en dansker, som fik 10 års fængsel for besiddelse af narkotika i lufthavnen i Moskva.

– Det er simpelthen ikke for børn. Det er forhold, som vi slet ikke kan forestille os. Det kan være nok så ubehageligt i danske fængsler, men det her er ti gange værre. Man sidder for eksempel i celler med 6-10 personer. Det er bestemt ikke noget ferieophold, forklarer han.

Rusland er fuldstændig ligeglad med det diplomatiske pres, som europæiske statsledere og nobelprismodtagere vil lægger på landet.

Læs også: Opbakningen til Arctic Sunrise er enorm på Twitter

De vil under ingen omstændigheder acceptere, at nogle blander sig i interne russiske anliggender såsom landets retssystem, vurderer Karsten Jakob Møller.

I alt 30 aktivister er varetægtsfængslet i Rusland efter en protest mod olieboringer i Arktis. Halvdelen er allerede nægtet løsladelse mod kaution og er sigtet for pirateri.