Oversigt: Danske julekalendere gennem årene

DR1 sendte julekalenderen “Historier fra hele verden” i 1962. Det var først i 1990, at TV2 kom på banen med julekalenderen “Trolderik og Nisserne”. Foto: Pixabay.

Det kan være svært at huske, hvornår Anton revnede sine bukser for første gang, og hvornår Lunte sang “Det er risengrød, der gør næsen rød”. NetAvisen har samlet en oversigt over tidernes største julekalendre.

TV-julekalenderen har de sidste 54 år skabt et landsdækkende fællesskab og skabt en fælles kollektiv nedtælling til noget, som alle glæder sig til – nemlig juleaften. Det mener historiker og forsker i traditioner Caroline Nyvang.

– Det særlige ved TV-julekalenderen er, at den er landsdækkende, og det fører jo an til en fællesskabsdannelsen. Vi snakker om gårsdagens afsnit i skolerne og på arbejdspladsen. Julekalenderen er simpelthen blevet en ting, vi som samfund samler os om, siger hun.

Det er ikke kun et landsdækkende fællesskab, julekalenderen har skabt gennem årene. Temaerne i julekalenderne har også gennemgået en stor udvikling.

– Julekalenderen er gået fra småbørnsteater til store anlagte dramaserier for hele familien, siger kulturjournalist og foredagsholder om julekalendere Brian Iskov.

Han fortæller videre at julekalenderen Jul i Gammelby, som første gang blev vist i 1979, blev fundamentet for den julekalender, som vi kender i dag.

Gå på opdagelse i tidslinjen nedenunder og få genopfrisket tidernes julekalendere.