For at undgå sjusk med sammenblanding af hakket kød i fremtiden vil brancheorganisationen Danske Slagtermestre gøre deres medlemmer opmærksomme på, at de skal tænke sig om, når de håndterer forskellige kødtyper.
– Vi vil sige til vores medlemmer, som vi også allerede har igangsat, at de skal passe på, at de ikke sjusker, når de står og skærer gris ud, før de skærer oksekød ud, oplyser Leif Wilson Laustsen, formand for Danske Slagtermestre.
Udmeldingen kommer som reaktion på en ny undersøgelse udarbejdet af Fødevarestyrelsen, der viser, at der er spor af andre kødtyper i ni procent af de i alt 150 kontrolprøver, som er blevet foretaget hos danske slagtere og kødgrossister. I de ni procent er der fundet over én procent af en anden kødtype i pakkerne.
Én dråbe er nok
Danske Slagtermestre tager afstand fra den sjuskede håndtering af fødevarer, men påpeger samtidig, at der ikke skal meget til, før kontrolprøverne tester positive for andre kødtyper.
– Vores medlemmer ved udmærket godt, at det der med at blande gris i okse eller gris i lam, det er selvfølgelig totalt uhørt. Men jeg er nødt til at sige, at der er nogen der står, uden at tænke over det, og først skærer lidt grisekød på bordet og så bagefter skærer oksekød på bordet. I den forbindelse, så kan du risikere, at der ligger bare så meget som en dråbe på bordet. Det er nok til at påvise, at der er svinekød i oksekød, og der står jo ikke noget fra Fødevarestyrelsen om, hvor store mængder der er, siger Leif Wilson Laustsen.
Fødevareministeren: Det er sjusk
Det er ikke første gang, at det er kommet frem, at svinekød og oksekød blandes sammen. Det samme viste en tilsvarende kontrol i 2010.
Fødevareminister Mette Gjerskov kalder det sjusk, og hun har i sinde at tage en alvorssnak med kødgrossist- og slagteribranchen.
– Vi kan se, at sammenblandingen sker begge veje, så det tyder mere på sjusk end fusk. Det undrer mig, at flere slagtere og grossister ikke formår at styre deres produktion bedre, når man ser tilbage på den massive kritik, der har været de senere år, og det har jeg bestemt tænkt mig at tage op med branchen, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Læs også: