Aftenens menu: Røde, saftige bøffer og en guffer til dessert

Mænd og kød hænger for mange naturligt sammen. 
Foto: Wikimedia

Vegetartsunamien har de seneste år ramt Danmark med stor kraft. Men der er stadig dem, hvor kødet er måltidets vigtigste element. Det er især hos mændene, at en god bøf næsten kan sammenlignes med den nydelse, der er ved sex.

Hvad er Bøf og Blowjob-dag:

  • 14 marts er det Bøf og Blowjob-dag. Dagen ligger hvert år 14 marts, en måned efter Valentinsdag. Dagen går hovedsageligt ud på, at mændene skal have en bøf og et blowjob.
    Bøf og Blowjob-dag opstod i 2002 i Boston, hvor en lokal radiovært introducerede konceptet Steak and Blowjob Day.
    Dagen kom til Danmark omkring 2009-2010.kilde: www.officialsteakandblowjobday.com

En analyse foretaget af Coop Analyse viser, at der er stor forskel på mænd og kvinder, når det kommer til kødløse dage. 33 procent af danske mænd holder aldrig kødløse dage, mens tallet hos kvinderne er 21 procent. Hvorfor er det, at en saftig rød bøf øger mændenes testosteron niveau?

Hos Slagter Bertelsen er det også ofte mændene, der peger på bøfferne i slagterdisken.

– Når det kommer til salget af de store, røde bøffer, udgør mændene i min butik cirka 75 procent af køberne. Det helt store hit for tiden er uden tvivl oksefilet med fedtkant, Black Angus. Black Angus er en kødkvægrace og er et super mørt stykke kød. Det er klart den, jeg anbefaler, siger Kenneth Bertelsen, der er slagter og ejer Slagter Bertelsen.

Læs også: Sexlegetøj til mænd hitter

Vegetarisk levevis i Danmark:

  • 8,2 procent af danskerne spiser overvejende vegetarisk. 68 procent af dem er kvinder
  • 28 procent af danskerne har mindst en kødløs dag om ugen
  • Mere end halvdelen af danskerne ønsker i mere eller mindre grad at spise mindre kød fremover
  • Motivationen til at spise helt eller overvejende vegetarisk er en kombination af dyreetik, bæredygtighed og sundhed

Kilde: Coop Analyse 2017

Mænd fortjener kød

Mænd var jægere, og kvinder var samlere. Denne forklaring har vi hørt før, men det mener Christian Stenbak Larsen, madsociolog og lektor på professionshøjskolen Metropol, ikke er en særlig plausibel forklaring på, hvorfor mange mænd elsker røde bøffer.

– Tidligere har kønsopdeling i høj grad været hierarkisk opdelt. Mændene var  prioriteret langt højere end kvinderne. Det var dem, som gik på arbejde og tjente pengene, og derfor investerede man mere i mændene. De fik det dyrebare kød, siger Christian Stenbak Larsen.

Denne forklaring kan samtidig hænge sammen med, hvorfor kødet vejer tungt i madbudgettet. Mænd var værdifulde, og de fik kød. Kødet fik derfor også en værdifuld status. Det kan være en af forklaringerne på, at kød stadig er i den høje prisende.

– Der har både været et hierarki mellem kønnene og et hierarki mellem madvarer. Både mænd og kød ligger øverst i hierarkierne, og derfor hænger de to ting naturligt sammen, forklarer Christian Stenbak Larsen.

Læs også: Tang kan være fremtidens kød

Unaturligt uden kød på tallerknen 

Analysen fra Coop viser, at mere end halvdelen af danskerne i en eller anden grad ønsker at spise mindre kød fremover. Trenden er stærk, og plantebaserede fødevarer buldrer frem i forskellige former. Men mændene er altså svære at rive med.

– Det hænger naturligvis sammen med de opbyggede værdier i samfundet. Mænds kærlighed til kød er ikke noget vi sætter spørgsmålstegn ved. Det er mere naturligt, hvis en mand siger: “Jeg kan ikke undvære kød”. Men det er mere unaturligt for kvinder at sige det, siger Christian Stenbak Larsen og tilføjer:

– Kvinderne har lettere ved at se kødløse retter som værdifulde måltider.

For slagter Kenneth Bertelsen er kødet det væsentlige i måltidet.

– Der skal være proteiner på min tallerken. Så kan det det godt være fisk en gang imellem, men jeg har i hvert fald ikke kødløse dage, siger Kenneth Bertelsen.

 

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af Bøf og Blowjob-dagen. Begge kilder er kontaktet og interviewet via telefon.