Danskerne fatter ikke alkoholanbefalinger

Hvis du er mand må du drikke op til 21 genstande. Hvis du er kvinde op til 14. Sådan lyder anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Men de anbefalinger har danskerne ikke forstået.

Vi har opfattet som det anbefalede forbrug, det sunde forbrug og det acceptable forbrug, og vi tror kun det er et problem, hvis man drikker mere end 14 og 21 genstande om ugen. Og det er helt forkert.

»Vi har kunnet se på forskellige undersøgelser, at cirka 1/4 befolkningen har ment, at de 14/21 nærmest var et sundt forbrug. Først når man drak mere end det, var det et problem,« siger Kit Broholm, der er ansat ved Sundhedsstyrelsen som specialkonsulent med ekspertise inden for alkoholvaner.

Hun tilføjer, at 14 og 21 genstande om ugen er det maksimale forbrug, og drikker man de mængder alkohol, er man i stor risiko for alkoholrelaterede helbredsskader.

Konsekvenser for helbredet
Når folk misforstår eller undlader at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, kan det have store konsekvenser for helbredet. I 2010 var der 10,6 pct. af den danske befolkning, som er over 15 år, der i løbet af en uge drak mere end de hhv. 14 og 21 genstande. Det viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Når man i en længere årrække overskrider anbefalingerne, har man en øget risiko for at for en lang række sygdomme, der er alkoholrelateret. Heriblandt leversygdom, kræft i fx. bryst, spiserør, lever og tyk- og endetarm. Derudover er der også risiko for at udvikle en decideret alkoholafhængighed. Det fortæller Anders Blædel Gottlieb Hansen, der er ph.d.-studerende i alkoholstorforbrug ved Statens Institut for Folkesundhed.

Kit Broholm tilføjer, at hvis man drikker 14 og 21 genstande om ugen, er det et højrisikoniveau, hvor Sundhedsstyrelsen forventer, at de sundhedsprofessionelle griber ind.

7/14 kampagne skal få bugt med misforståelsen
Sundhedsstyrelsen har netop lavet deres nye kampagne 7/14 om lavrisikoforbrug. Sundhedsstyrelsen har fundet det nødvendigt at markere hvor mange genstande, man må drikke om ugen, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader.

»Hvis man skal vurdere, hvor meget man kan drikke, hvis man gerne vil have en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol, siger Sundhedsstyrelsen, at man som kvinde skal drikke syv genstande eller mindre om ugen og 14 genstande for mænd eller mindre. Fordelt henover ugen,« pointere Kit Broholm og tilføjer, at det også har været vigtigt, at folk fik at vide, at der ikke var noget alkoholforbrug, der var risikofrit for dit helbred.

Sundhedsstyrelsen har beholdt deres tidligere udmeldinger om det maksimale forbrug på 14 og 21 genstande om ugen, men har nu defineret det som et højrisikoniveau. Og gjort det klart at 7 og 14 genstande om ugen er et lavrisikoniveau.

Læs mere her: Sundhedsstyrelsens skærper udmelding om alkohol

Læs mere her: 7/14 hvis du vil være sikker