»Man bliver presset af, at de andre gør det«

Fire unge fra 1. S på Roskilde Handelsskole præsenteres for 'NekNomination' for første gang
Fire unge fra 1. S på Roskilde Handelsskole præsenteres for ‘NekNomination’ for første gang

– De havde blandet makrel i tomat, gin, Kaptajn Morgan, flødeskum, fiskesovs og faxekondi sammen til en cocktail. Glasset var 33cl. eller sådan, og drinken var meget klumpet.

Det lyder mest af alt som en ’Neknomination’, når Simon Bechmann fra 1. S på Roskilde Handelsskole beskriver denne mixed cocktail, som han følte sig presset til at drikke for ikke at være uden for.

– Man bliver presset af, at andre gør det, fortæller han, mens hans medstuderende interesseret lytter til hans fortælling.

At presse andre til at udføre ekstreme udfordringer er, hvad det nye drukspil ’NekNomination’ går ud på. Reglerne er simple: drik en genstand samtidig med, at du gør noget vanvittigt. Handlingen skal filmes og lægges på de sociale medier, hvor man så samtidig nominerer en eller flere venner til at gøre noget vildere inden for 24 timer.

Det er dømt til at gå galt

Med albuerne godt plantet i bordet og med hagen hvilende i håndfladerne, sidder de fire unge fra Roskilde Handelsskole godt, mens de betragter en ’NekNomination’ på Youtube. På videoen bliver en ølbon indtaget af en yngre mand på skateboard, mens vedkommende kører dødskørsel ned ad en bakke mod trafikken.

Læs også: Se den ekstreme ‘Neknomination’ fra Youtube her

– Det er bare dømt til at gå galt. Shit. Tænk, hvis han nu glider, lyder det fra gruppens eneste pige. Sofia Østergaard fra Lejre var 13 år, da hun selv begyndte at drikke, men hun har dog aldrig oplevet så tosset en handling.

– Selvom han er god til at stå på skateboard, så kan jeg stadig ikke forstå det. Jeg ville for eksempel heller aldrig sætte mig op på en hest, hvis jeg havde drukket, selvom jeg er god til at ride, fortæller hun og kigger rundt på drengene.

– Altså man kan sige ’en enkel øl’. Det er jo ikke fordi, det gør en fuld, men det er også mere princippet i at drikke alkohol, mens man gør noget ekstremt farligt, fortæller Simon Bechmann, der er enig med Sofia.

Læs også: Facebook-fans dumper festlig julebryg

Den danske udgave

Drukdillen har for nyligt fundet vej til danske unge, men her er reglerne anderledes. Den danske version af ’NekNomination’ handler udelukkende om at drikke en genstand, filme den og nominere nogle venner til at drikke efterfølgende. De ekstreme handlinger er derved skåret fra i udgaven på dansk.

– Det, synes jeg, lyder meget sjovt. Det er jo noget helt andet, udtrykker Sebastian Oliver Andersson på 17 år. Han har ligesom resten af gruppen aldrig hørt om drukspillet, men han får lyst til at starte en udfordring i gruppen.

– Der er ingen risiko ved det, og så er det også meget hyggeligt, siger Sofia Østergaard, der er helt med på ideen om en øl-stafet på Facebook.

Fakta om ‘NekNomination’

  • ’NekNomination’ startede i Australien i år
  • Fem unge fyre er allerede døde af ”legen”
  • Drukspillet deles på Facebook og Youtube
  • Der findes protestgrupper mod ’NekNomination’
  • Facebook blander sig ikke i dødsdrukken

Læs også: Sundhedsstyrelsen anbefaler alkoholforbud på gymnasier

Legen kan tage overhånd

De fire unge er dog opmærksomme på, at den danske udgave af legen hurtigt kan udvikle sig.

– Det kan sagtens blive vildere. For eksempel ved at man sender flere genstande af sted eller ren vodka, siger Sebastian Oliver Andersson.

De giver alle udtryk for, at det ville være sjovt at prøve drukspillet, men man skal have lov til at sige fra. Ingen må føle det som gruppepres.

– Så længe der stadig er et valg, så dem, der bliver udfordret, godt kan sige nej, så det ikke er hårdt gruppepres, så er det okay at udfordre venner i druklege på Facebook, fortæller Simon Bechmann.

Simons personlige grænse går, hvis nogen udfordrer ham til at tage stoffer frem for øl.

– Hvis for eksempel Sebastian tog en streg, og han så sender den videre, så ville jeg aldrig gøre det, så ville jeg sagtens kunne sige nej. Jeg vil kun være med på det, hvor jeg selv synes, at det er sjovt, fortsætter han.

De fire unge er gejlet op til fest, men de må vente lidt endnu – det er kun onsdag og en engelsktime venter forude.