De er i læseklub sammen, men har aldrig mødt hinanden

Selvom læseklubben lige nu er på Zoom, er der mange af de samme fordele ved at deltage i klubben.
Foto: Ida Abildtrup

Romanklubben på Roskilde Bibliotekerne har haft mandefald i år. Normalt har 10 mødtes for at læse udvalgte bøger, men det er blevet halveret til en fem til seks personer, for det er besværligt, når man – som det sidste års pandemi har dikteret – skal mødes over Zoom.

Det kan dog lade sig gøre, fortæller Karen-Margrethe Revsbæk, som er bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne og tovholder for Romanklubben. Hun påpeger, at samtalen skal styres mere, men hun mener at de positive sider ved at deltage i en bogklub, stadig eksisterer.

Læs også: Folk vil bytte bøger i Gentofte: Flere bogskabe på vej

Det samme medgiver Torben Due, som er med i Romanklubben.

– Jeg synes, at det har været godt. De andre er jo helt fremmede mennesker, så man skal lige lære hinanden at kende, siger Torben Due.

Man kan nemlig hurtigt komme til at tale i munden på de andre, når man ikke kender hinanden så godt. Nogle af nuancerne kommer heller ikke helt med, påpeger Torben Due.

Der er bøger som skal læses

De har faktisk lidt travlt i Romanklubben, der er nemlig bøger, som mangler at blive læst. Til sidste møde var der to bøger på programmet, bogklubben skal nemlig gerne nå at runde seks romaner. Dog påpeger Karen-Margrethe Revsbæk, at der var tale om to relativt korte bøger.

Læs også: Hvidovre: Borgmester uddeler blomsterfrø på biblioteket

Romanklubben er også kendt som DR Romanklub. Bogklubben afholdes hvert år, i et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og landets biblioteker. DR udvælger seks bøger, som læseklubber rundt om i landet læser og til sidst kåres en vinder.

Karen-Margrethe Revsbæk fortæller, at fordelene ved at deltage i en bogklub er, at bogen typisk får et længere liv og man som læser kan huske bøgerne bedre efterfølgende.

Nye muligheder

Selvom møderne over Zoom ikke foregår gnidningsfrit, ser Karen-Margrethe Revsbæk nye muligheder efter at have mødtes over Zoom.

– Det kan være lettere, at få nogle mere nicheprægede bogklubber op at køre. Hvis vi kigger på landsplan, i denne sammenhæng, så kan man tilbyde læseklubber med lyrik, science fiction og fantasy, siger Karen-Margrethe Revsbæk

Hun påpeger, at det vil være lettere at samle mennesker omkring disse nicheområder på landsplan, end det er, når de er begrænset til lokalområdet i Roskilde.

Selvom det går meget godt over Zoom, har deltagerne i Romanklubben dog stadig et håb om at møde hinanden, inden de seks bøger er læst.

– Vi håber da at komme til at se hinanden inden sommeren, siger Torben Due.

Sådan gjorde vi: Journalisten var nysgerrig på i hvilken grad bibliotekerne holdte åbent, ved opringning viste det sig at Romanklubben stadig mødtes. Journalisten var i telefonisk kontakt med tovholderen på klubben og et medlem.