De lovede billige fadøl i København udebliver

Mange havde nok set frem til en gylden og læskende sommer, da Københavns Borgerrepræsentation i marts ophævede afgiften på udeservering for en et-årig forsøgsperiode. Formanden for HORESTA i Region Hovedstaden, Allan Agerholm, øjnede dengang chancen for, at ølpriserne ville falde. Men de fadølstørstige må se langt efter lavere priser.

En rundringning til 11 af Nyhavns beværtninger viser, at prisen på en halv liter fadøl kun er faldet på Restaurant Skagen og McJoys Pub – med to kroner. De resterende ni beværtninger har altså ikke sat prisen ned. På Klods Hans koster en halv liter fadøl således fortsat 55 kroner, mens den på Hong Kong har kostet 64 kroner det sidste halvandet år. Heller ikke på Cafe Diamanten, Kafe Kys eller Cafe Kreuzberg, som alle ligger tæt på Strøget, er prisen på en fadøl dalet.

Bo Hansen, der ejer fem af beværtningerne i Nyhavn, er glad for, at udeserveringen nu er blevet gratis men fortæller, at stigende ølpriser hos Carlsberg bærer skylden for, at det ikke er muligt at sætte prisen ned:

”Det er fordi, prisen hos Carlsberg er steget flere gange. Også i år,” siger han.

Stadig en chance

Som enhver anden dansk sommer er der blevet langet spandevis af fadøl over diskene i Nyhavn, men selv om det nu ikke længere koster cafeerne noget at stille stole og borde ud på brostene, er den gyldne drik altså ikke blevet billigere.

Restaurationsbranchens formand Allan Agerholm, der tilbage i marts spåede en fremtid med billigere fadøl, ser dog stadig en mulighed for, at priserne kan falde:

”I og med, at udeservering bliver gratis, kommer der sandsynligvis flere om buddet. Når der kommer flere om buddet, kan det være, at nogle vil skrue på priserne for at tiltrække kunder. Men det er ikke altid, det sker,” understreger han.

Også turismen og beskæftigelsen blev lovet gyldne tider af Allan Agerholm, som følge af det afskaffede udeserveringsgebyr. Hvorvidt de tal er steget kan hverken HORESTA eller Danmarks Statistik sige noget om endnu. Bo Hansen fortæller dog, at hans fem beværtninger har ansøgt kommunen om tilladelse til udeservering i januar, februar og halvdelen af marts, fordi det nu er gratis.

Nyhavn lå i den dyreste zone for udeservering, og cafeer og restauranter med Nyhavn som adresse ville derfor være kommet til at betale 387 kroner per kvadratmeter udeservering hver måned i sommerperioden. De første 80 cm fra facaden var dog gratis.

Læs også

Billigere øl og øget beskæftigelse i sigte

Danskerne køber mere alkohol