Antallet af dødsulykker på de danske arbejdspladser er steget med seks personer.
Det viser de seneste tal fra Arbejdstilsynet. I 2018 døde i alt 31 personer, hvilket er en stigning på seks personer siden 2017.
– Det er et højt tal. Det er en kurve, vi helst skal have knækket i nedadgående retning igen, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Jacob Buch.
Det er et tal, der har fået beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) til at gribe ind og bede Arbejdstilsynet om at intensivere tilsynet. Det gør tilsynet ved at besøge arbejdspladserne, hvor de kigger i lagrene, på bilerne og i godscentralerne. Som noget nyt har beskæftigelsesministeren øget antallet kontroller i transport-branchen på baggrund af de mange dødsulykker.
Antal dødsfald på arbejdspladsen siden 2013
- 2013: 36, hvor tre mistede livet ved godstransport
- 2014: 37, hvor ingen mistede livet ved godstransport
- 2015: 27, hvor to mistede livet ved godstransport
- 2016: 33, hvor fem mistede livet ved godstransport
- 2017: 25, hvor fire mistede livet ved godstransport
- 2018: 31, hvor syv mistede livet ved godstransport
– Det betyder, at vi har en større tilstedeværelse ude hos chaufførerne, der hvor de løser opgaverne, forklarer Jacob Buch.
Flest dødsfald inden for godstransport
Det er især i branchen ‘godstransport’, at antallet af dødsfald ligger højt. Syv lastbilchauffører mistede livet i 2018. Det skyldes blandt andet de tunge gods, som lastbilchaufførerne har med at gøre.
– Det er jo tunge sager. Det kan være fjernvarmerør, der kan være på 800-900 kilo, siger Jacob Buch.
De typiske årsager kan være, at godset falder ned over en chauffør, mens der bliver læsset.
– Det kan være i forbindelse med, at chaufføren skal fastgøre tunge gods eller bevæge sig op på det. Godset kan komme i bevægelse. Chaufføren er derfor i farezonen uanset, om de står på vognen eller opholder sig på jorden, siger Jacob Buch.
Det er en kurve, vi helst skal have knækket i nedadgående retning
Jacob Buch, tilsynschef i Arbejdstilsynet
Dansk Arbejdsgiverforening: Et tal, der ikke skal være der
Selvom antallet af dødsfald på arbejdspladserne er faldet i forhold til for 10 år siden, hvor omkring 60 mennesker mistede livet på arbejdet, er de 31 dødsfald i 2018 stadig et tal, som er for højt. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening.
– Selvom det selvfølgelig er bedre end for ti år siden, er det stadig svært at finde glæde i det. Det er lige tragisk hver gang, og når tallet går op, er det en kedelig udvikling, siger chefkonsulent for Dansk Arbejdsgiverforening, Jens Lauritsen.
Læs også: Roskilde hjælper flygtninge i job som lastbilchauffører
Selvom Arbejdstilsynet gør, hvad de kan for at forhindre, at der sker dødsfald på arbejdet, er det i sidste ende den enkelte arbejdsgiver på arbejdspladsen, der har ansvar for, at reglerne bliver overholdt. Ifølge Jens Lauritsen er arbejdsmiljøloven meget klar, og det er arbejdsgiverens overordnede ansvar, at arbejdsmiljøet er sikkert og sundt.
– De skal skabe rammerne for, om reglerne bliver overholdt. Medarbejderen har desuden også et ansvar for at medvirke til, at sikkerhedsforanstaltningerne bliver fulgt, siger Jens Lauritsen.
Vi har forsøgt at få en udtalelse fra beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), men det har ikke været muligt.
Sådan gjorde vi:Ideen udsprang af journalistens egen søgning og undren over, om der på det seneste var kommet noget nyt inden for arbejdslivet. Journalisten fandt via Twitter en artikel fra Arbejdstilsynet, som fremlagde de nye tal for antallet af dødsulykker på arbejdet sidste år. Både Jens Lauritsen og Jacob Buch er interviewet telefonisk.