Danske sygeplejersker kommer i klemme i Norge

 En række sygeplejersker har fundet ud af, at græsset bestemt ikke er grønnere i Norge. Det viser sig ved, at 32 sygeplejersker har klaget over, deres oplevelser med rekrutteringsbureauet 1st Care. Det skaber stor bekymring for Anni Pilgaard, næst-formand for Dansk Sygeplejeråd:

”I al den tid vi har hørt om, at folk tager udenlands har vi aldrig nogensinde oplevet sådan en mængde af klager.”

Annie Pilgaard forklarer, at klagerne hovedsageligt er rettet mod, at arbejdsforholdene ikke er, som de blev fremstillet af 1st Care i første omgang.

Sygeplejersker bekræfter
Vivi Marcussen er en af de sygeplejersker, der har søgt lykken igennem 1st Cares re-kruttering til Norge, men er vendt hjem med en skuffende oplevelse i bagagen.

”I bund og grund har jeg oplevet, at de forventninger, man får sat i gang af 1st Care og direktøren Susanne Nielsen slet ikke bliver indfriet,” siger Vivi Marcussen.

Vivi Marcussen var med sin kritik med til at udløse en mindre lavine af klager, efter de valgte at rette henvendelse til Dansk Sygeplejeråd omkring dårlige oplevelser med 1st Care. Kritikken går blandt andet på, at der var rod med løn- og boligforhold samt mangelfuld oplæring.

”Jeg fik kun én oplæringsvagt, og dernæst blev jeg sendt på nattevagt, hvor jeg skulle være alene på en afdeling med nyopererede patienter. På det tidspunkt havde jeg ikke engang været i medicinrummet,” fortæller Vivi Marcussen.

En anden sygeplejerske, der også er utilfreds med 1st Care, er Mette Marie Rasmus-sen. Hun valgte som nyuddannet at tage imod et tilbud fra 1st Care om at komme til Norge. Hun forventede at få tildelt arbejde, og derigennem at opnå erfaring, hun kunne tage med sig hjem til Danmark. Det gik dog ikke som forventet:

”Efter at være blevet kontaktet af 1st Care i Danmark, valgte jeg at rejse til Norge. Jeg rejste mandag og tog hjem fredag efter en meget ubehagelig oplevelse,” siger Mette Marie Rasmussen og fortsætter:

”Vi var blevet lovet et sted at bo og et job, men ingen af tingene var klar til os. Boligen, vi så blev indlogeret i, var et rigtig gammelt, utæt og iskoldt hus. Vi boede to og betalte i alt 6000 kr. om måneden for et lille værelse, hvor der kun kunne stå to senge og et klædeskab.”

1st Care afviser kritikken
Susanne Nielsen, som er stifter og direktør for 1st Care vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail:

”Vi har ikke noget at gøre med boliger eller hvor vidt der er arbejde hver dag – dette bliver anvist af vores leverandører. Vikarerne får løn, selvom der ikke er arbejde,” skriver hun.

Susanne Nielsen skriver yderligere, at hun betragter sagerne som enkeltsager, der ikke danner et repræsentativt billede af virkeligheden:

”Der er 400-500 tilfredse danske sygeplejersker, der igennem de sidste to år har tjent gode penge i Norge i stedet for at gå arbejdsløse i Danmark, hvor Dansk Sygeplejeråd ikke kan skaffe dem hverken en ordentlig løn eller arbejde.”

1st Care AS er et norsk selskab, som rekrutterer danske sygeplejersker til norske vi-karbureauer. De er og behøver ifølge Susanne Nielsen ikke at være med i en overens-komst med Dansk Sygeplejeråd.

Læs også:

Arbejdsløshed spreder sig til trygge erhverv

Her er de faggrupper vi stoler mest på