Diabetikere skal fremover behandles hos egen læge

Mogens Christiansen på 75 år er en af de type 2-diabetikere, der er glad for at gå til sin egen læge, når det fire gange årligt er tid til kontrol. Diabetes spiller en stor rolle for Mogens, men sygdommen forhindrer ham ikke i at leve livet.
Foto: Johanne Wainø Topsøe-Jensen

Af Johanne Wainø Topsøe-Jensen og Emma Busk Johansen

Det får stor betydning for de godt 300.000 danskere, som lider af type 2-diabetes, at de praktiserende læger nu får ny overenskomst.

Med denne overenskomst overføres ansvaret for behandlingen af alle type 2-diabetikerne nemlig til deres egen læge, og det er en nyhed, der glæder mange.

Type 2-diabetes i Danmark

  • Type 2-diabetes er arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner
  • Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af det samlede antal diabetikere.
  • Hos personer med type 2-diabetes, kan kroppen ikke udnytte insulinen optimalt. Derfor får man forhøjet blodsukker.
  • 290.000 danskere har fået diagnosen typen 2-diabetes
  • 300.000 danskere har præ-diabetes, som er forstadiet til type 2-diabetes.
  • Man anslår, at 60.000 danskere går rundt med en uopdaget diabetes.

Kilde: Diabetesforeningen

Styrke almen praksis

Administrerende direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard har længe argumenteret for at styrke almen praksis i forhold til indsatsen mod diabetes, og han er derfor tilfreds med resultatet af overenskomstforhandlingerne.

Læs også: Ny overenskomst kan ikke udrydde lægemangel

–  Den nye overenskomstaftale er meget positiv for vores medlemmer. Den gør det muligt at hente og fastholde flere patienter med type 2-diabetes, og betyder helt konkret, at man som diabetiker vil blive mødt med en bredere forståelse for sygdommen, siger Henrik Nedergaard.

Ekspert bakker op

Synspunktet bakkes op af Annelli Sandbæk, som er praktiserende læge og specialist i diabetes.

– Efter min vurdering er den nye overenskomst helt optimal for patienter med type 2-diabetes, siger hun.

Ifølge Annelli Sandbæk er fordelene for patienten forbundet med den måde den praktiserende læge arbejder på.

– Der er tale om patienter, som ofte også har andre sygdomme, for eksempel problemer med hjertet, lungerne eller ryggen, og det vil jo altid være ting, som en diabeteslæge ikke kan tage sig af. Den praktiserende læge har i langt højere grad en helhedstilgang til patienten, hvor man ser på det hele menneske og ikke bare den enkelte sygdom, siger hun.

Personligt forhold til lægen

For patienter med type 2-diabetes er der også en tryghed i at gå til kontrol ved egen læge. Mogens Christiansen på 75 år er en af de type 2-diabetikere, der altid har været tilknyttet sin egen læge.  

Igennem den lokale diabetesforening i Egedal Kommune kender Mogens flere, som har gået på ambulatorier, men han har det godt med den praktiserende læges behandling.

– Jeg er godt tilfreds med, at det er min egen læge, der tager sig af mig. Han er meget grundig, og så er det hyggeligt, at jeg kender ham, og vi hilser på hinanden, når vi mødes, siger Mogens Christiansen.

I radioindslaget nederst i artiklen kan du høre Mogens Christiansen fortælle mere om, hvorfor hans liv som diabetiker er lettere, når han går til kontrol hos sin egen læge.

Særligt for hovedstadsområdet

Ifølge specialist i diabetes Annelli Sandbæk vil overenskomsten netop få størst betydning for patienterne i hovedstadsområdet.

– Der har været stor variation geografisk i forhold til hvor stor en andel, som har gået på ambulatorier. I hovedstadsområdet har det været en forholdsvis stor andel, som har gået på ambulatorier, og ude vestpå har det været en forholdsvis lille andel, siger Annelli Sandbæk.

I alt vurderer hun, at det på landsplan er cirka 20 % af patienterne som nu skal skifte behandlingssted.

Uopdaget diabetes

Flere patienter har haft type 2-diabetes i mange år, før de får stillet diagnosen, og op imod 50 % af patienterne har derfor allerede en eller flere alvorlige følgesygdomme.

Læs også: Diabetikernes følgesygdomme udgør en økonomisk trussel

Direktør for Diabetesforeningen Henrik Nedergaard håber derfor, at den nye overenskomst vil gøre en forskel i forhold til at finde patienter med uopdaget type 2-diabetes tidligere.

– Det der er vigtigt i forhold til at styrke almen praksis er, at vi vil gerne have, at man finder diabetespatienterne tidligere, end man gør i dag, siger Henrik Nedergaard.

Det forventes, at der vil komme en overgangsperiode på et par år, før den optimale behandling i almen praksis vil være fuldt implementeret, men Henrik Nedergaard er meget optimistisk på sine medlemmers vegne.