Julemånederne er på vej og med det følger for mange flæskesteg, and og frikadeller.
Det vil imidlertid være en god idé, hvor man forsøgte at skære ned på kødet og indføre mere fisk og grønt, lyder det fra diætist i Hjerteforeningen Lotte Juul.
Hun fortæller, at det udelukkende vil være godt for de ældre at skære ned for deres kødindtag. Og det gælder ikke kun i julen:
– Vi prøver at vejlede de ældre i at udskifte kødretter med vegetarretter, der læner sig op ad noget de kender, som at erstatte chili con carne med chili sin carne. I forhold til livsstilsygdomme ville det være gavnligt for sundheden, hvis vi skar ned på vores kødindtag, forklarer hun.
– Når jeg skal rådgive, er der flere ældre, som holder fast i de gamle madtraditioner. Men der er skam også ældre, der kaster sig ud i ny madlavning og forsøger sig med vegetariske alternativer, siger Lotte Juul.
Eva Hansen, der er plejehjemsbeboer på Plejecenter Egely i Ballerup, synes godt om idéen:
– Jeg ville synes godt om, at der blev skåret ned på kødet. Så længe det erstattes med noget sundt og godt, siger hun,
På plejehjemmet Lindehaven i Ballerup, understreger afdelingsleder Lotte Ørtoft Hansen, at man allerede har fokus på mindre kød, men at der også er en grænse.
– Vi har kødfrie dage her på plejehjemmet, men man ville helt sikkert kunne indføre flere. De ældre ville dog nok blive triste, hvis de madvaner de er vant til, bliver ændret for meget, siger hun.
Fakta om vores forhold til kød
-
- Hver anden dansker mener i 2021, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres
-
- Andelen, der ikke mener, at det samlede kødforbrug bør reduceres, er faldet fra 36 % i 2020 til 28 % i 2021.
-
- 39 % over 55 år ønsker ikke at skære ned på kød, fisk og fjerkræ.
-
- 82 % af de 55-74-årige spiser kød.
Kilde: coopanalyse.dk, Hver anden vil have reduceret kødforbruget i Danmark
Klimavenlig mad er mange ting
Køkken Ballerup leverer mad til plejehjemmene i Ballerup Kommune, og i 2020 modtog de ’Det økologiske spisemærke’ i sølv, som gives til køkkener, der serverer 60-90% økologisk mad. På diplomet står, at kommunen både udbyder “teoretiske og praktiske kursustilbud til medarbejdere i køkkenerne, hvor omdrejningspunktet vil være økologi, madspild og klimavenlig mad.”
Der står samtidig, at den økologiske omlægning har “fokus på at spise mindre kød, hvorfor et økologisk køkken vil udlede mindre CO2.” Derfor kan der være udsigter til, at kødet på plejehjemmene vil blive skåret ned, hvis denne nedskæring ikke allerede er begyndt.
Køkkenchef fra Køkken Ballerup, Lise Teller, understreger dog, at kød ikke bare er kød.
– Klimavenlig mad er mange ting og nødvendigvis ikke et mindre forbrug af kød, men fx brug af svine- og kyllingekød i stedet for oksekød. Det giver et mindre klimaaftryk, men kødforbruget forbliver det samme. Klimavenlig madlavning kan fx også være at udnytte hele råvaren og genbruge rester, og dermed minimerer indkøb af nye råvarer, hvilket vi blandt andet arbejder med i vores køkkener, skriver hun i en mail.
Køkkenpersonalerne skal undervises i plantebaseret madlavning
Politiker Frida Freiesleben, kandidat til byrådet for Veganerpartiet i Ballerup, mener, at de ældre selvfølgelig skal have nærende og spændende mad. Men at de godt kan få det på andre måder end ved at spise kød:
– Man sagtens kan lave lækre og mættende måltider ud fra en 100 procent plantebaseret kost. Det skal jo helst være sådan, at de ældre ikke savner kødet, fordi det netop er erstattet af noget lige så interessant.
Derfor skal du spise mindre kød
- Rødt- og forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyktarmen, også kaldet kolonkræft.
- Forskning viser, at der er øget risiko for kræft ved et lavt indtag af frugt og grøntsager.
- Når mættede fedtsyrer (animalske fødevarerkilder) erstattes af flerumættede fedtsyrer (fra fed fisk og vegetabilske kilder) ses forbedring af blodets fedtstoffer. Spis derfor maksimalt 500 gram kød om ugen.
- Spis fisk flere gange om ugen til aftensmad og hav gerne kødfrie dage.
Kilde: Sundhed.dk. Kost og forebyggelse af sygdom
Læs også: Nyt parti på vej: “Det skal være slut med at spise kød”
Frida Freiesleben tilføjer:
– Vi foreslår, at køkkenpersonalerne skal undervises gratis i plantebaseret madlavning. Da vegansk kost er ret nyt, er der stadig mange, der ikke ved, hvordan de skal takle det.
Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at de ældre i høj grad har brug for protein, hvis man lægger kosten om og tilbyder andre alternativer, forklarer Lotte Juul fra Hjerteforeningen.
– Ældres proteinbehov stiger med alderen, og derfor er det vigtigt, at kødet erstattes med andre proteinkilder. På plejehjem ville man kunne erstatte meget af kødpålægget med fiskepålæg. Allerede det ville gøre en stor forskel, siger hun.
Sådan gjorde jeg: Artiklen er opstået på baggrund af min interesse for klimaet og herunder kødforbruget i vores kost. Jeg har taget telefonisk kontakt til alle kilderne, og har interviewet dem herigennem.