Af: Ida Pommerencke-Vilmand og Marie Minor Andersen
Det er ikke kun medierne, der har klimaet på dagsordenen.
Klimaet er også noget bloggeren, Anna Kjær Voss, er opmærksom på. Derfor prøver hun at ændre og justere små vaner i dagligdagen, så hun kan leve mere klimavenligt. Motivationen for at leve bæredygtigt er helt klar for den klimavenlige blogger.
– Jeg kan bare ikke lade være. Jeg ser ikke et alternativ til ikke at gøre noget. Vi er nødt til at gøre et eller andet, siger Anna Kjær Voss.
De små tiltag i hverdagen, som Anna Kjær Voss har lavet, er eksempelvis at bytte plastikposer ud med stofposer, plastikbøtter ud med glasbøtter og skifte sin almindelige tandbørste ud med en af bambus.
– Jeg forsøger at minimere plastikforbruget. Det gør jeg eksempelvis ved at bruge en bambustandbørste, siger Anna Kjær Voss.
Læs også: Dansk klima-asfalt hyldes i udlandet: »Et kæmpe skulderklap«
Ifølge Peder Winkel Agger, der er miljøforkæmper og tidligere professor i naturpolitik fra Roskilde Universitet, har de små hverdagshandlinger også betydning for det overordnede miljøregnskab. Han opfordrer derfor alle til at være mere opmærksomme på klimaproblemerne og ens egen indflydelse på klimaet.
– Jeg har det synspunkt, at man skal gøre et eller andet – stort eller småt. Jeg plejer altid at sige, at alting tæller. Hvis man er opmærksom på sin egen indflydelse på det (red. klimaet) i sit hverdagsliv, så er det det, der samlet set tæller mest, siger Peder Winkel Agger.
Mange bække små, gør en stor å
Som nybagt mor kan det dog være en udfordring at leve bæredygtigt på alle parametre. Anna Kjær Voss må derfor gå på kompromis på visse punkter.
– Jeg har et ønske om, at vi kunne bruge nogle genanvendelige bleer men grundet praktik og at få gjort det til en rutine, er det bare ikke lykkedes endnu, siger Anna Kjær Voss.
Læs også: Klimaekspert afliver myte: økologi er ikke bæredygtigt
Vi er nødt til at være mange om det. Herunder også de mange små bidrag, som vi kan yde hver især
Peder Winkel Agger, Miljøforkæmper
Selvom det ikke er muligt at ændre alle sine hverdagshandlinger til at blive mere bæredygtig, er det dog ifølge Peder Winkel Agger bedre end ingenting.
– Der er et ordsprog, der siger ”mange bække små, gør en stor å”, og sådan mener jeg også, at det er med det her. Vi er nødt til at være mange om det herunder også de mange små bidrag, som vi kan yde hver især, siger Peder Winkel Agger.