Hvis man ikke kan undvære musik i bilen eller fortsat ønsker at holde sig opdateret i nyhederne på sin køretur, skal bilradioen tunes op inden for de næste år. Der bliver nemlig slukket fuldstændig for FM-signalet i slutningen af 2019, hvis blot halvdelen af den komplette radiolytning sker på digitale platforme i 2018. Det besluttede flertallet i Folketinget med den nye medieaftale, der blev indgået i starten af oktober.
Digitaliseringen af radio kræver en ændring i de fleste biler, fordi kun 1 ud af 100 biler i dag har en DAB-radio installeret. Det fortæller Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør for FDM (Forenede Danske Motorejere).
Årsagen er, at de nye biler, der sælges i dag, ikke udstyres med en DAB-radio:
”Alle biler sælges med FM-radio i dag. Små biler sælges som hovedregel ikke med DAB-radio, da teknologien er for dyr i forhold til kundegruppen,” fortæller Søren Rasmussen.
Hvis bilister stadig vil høre radio, når FM-båndet slukkes, er mange derfor nødsaget til selv at opdatere bilens radiosignal til DAB.
”Bilparken består af cirka 2,2 millioner biler, og med en syvårig horisont vil det forventes, at mindst 1,5 til 1,8 millioner biler kun har FM-radio,” vurderer Søren Rasmussen.
Sådan får du DAB i din bil
Andreas Dyhrberg, der er kommunikationschef hos T. Hansen, der sælger biludstyr, har allerede oplevet en stigning i salget af DAB-radioer til bilen. Han forventer, at salget vil stige markant de kommende år:
”Det er klart, at hvis FM-nettet nedlægges, så vil bilisterne skifte til de løsninger, som der er på markedet. Præcis på samme måde, som de gjorde ved overgangen fra analog tv til digital tv,” vurderer han.
Bilister kan på nuværende tidspunkt enten vælge at installere en DAB-adapter, der kan tilkobles bilens standardradio eller anvende en håndfri løsning med mobiltelefonen via en radio-app, der udsender det digitale signal.
I fremtiden spår Andreas Dyhrberg desuden, at nye muligheder vil vise sig på markedet:
”Jeg kunne forestille mig, at iPhone17 eller et andet kommende medie, vil kunne løse opgaven,” fortæller han.
Slut med lokale trafikmeldinger
Når FM-signalet slukkes, er det slut med de lokale trafikmeldinger, selvom radioen er tunet til DAB. I det øjeblik sendingen bliver digital, er der nemlig ikke længere forskellige radiofrekvenser i Danmark, og det går ud over de trafikmeldinger, der lige nu målrettes lokalt:
”Det er sådan i dag, at du kan høre en tilfældig radiostation, og få trafikmeldinger når den lokale P4 udsender dem. Det kan de ikke gøre via DAB-radio,” forklarer Søren Rasmussen fra FDM.
På trods af de kommende udfordringer, ser Søren Rasmussen dog også fordele ved DAB-radioen:
”Der vil eksempelvis være mulighed for flere radiokanaler,” fortæller han.
Læs også: