Snart kan alle biler tale sammen

Allerede om et år vil de første biler kunne tale sammen Foto: morguefile.com
Allerede om et år vil de første biler kunne tale sammen
Foto: morguefile.com

Alle biler kan indenfor en overskuelig fremtid kommunikere med hinanden og advare om trafikproblemer. Sådan lyder det fra motorejernes forening, FDM, på baggrund af et forsøg, som Volvo netop har gennemført.

– Det sker meget snart. De her kommunikationsstandarder er lige blevet endeligt fastlagt, sådan at alle biler, fra alle bilmærker, kommer til at snakke med hinanden. Allerede om et år vil vi se de første eksempler på denne form for kommunikation, siger FDM’s nyhedsredaktør, Torben Arent.

Jeg tror, det vil komme af sig selv som ABS-bremser og airbags. Det breder sig, fordi det er efterspurgt af bilkøberne
Tove Hels, seniorforsker, Institut for Transport, DTU

Kommunikationen er en slags Wi-Fi, som gør det muligt, at bilerne fortæller hinanden, om alt fra hvor der er billig benzin, til når der kommer ambulancer med udrykning i nærheden. Selvom de talende biler ikke udbydes endnu, så bliver de en realitet.

– Det er fuldstændig realistisk. Det bliver en af de helt store sikkerhedsrevolutioner, vi kommer til at se, siger Torben Arent.

Læs også: Vi sparer service på bilen

Eksempelvis kan en punkteret bil, som holder i vejkanten, give besked om, hvor den er, så andre kan undgå den.

Slut med trafikuheld

Bilerne vil ikke kun kommunikere direkte med hinanden, men også via standere, som skal placeres i vejkanten. Standerne kan eksempelvis modtage information fra biler om glatte veje og herefter give besked til alle biler i nærheden.

Derudover bliver oplysningerne også sendt til trafikmyndighederne, så de ved, hvor der er trafikale udfordringer. Tove Hels, seniorforsker ved Institut for Transport på DTU, er meget begejstret over udviklingen.

– Man får mere information som bilfører, om hvordan vejen er, og hvad man skal tage specielt hensyn til lige nu, på det sted man er. Det lyder som vejen til det, vi kalder den førerløsebil, hvor trafikuheld nærmest ikke kan ske, fordi bilerne kommunikerer med hinanden. Det er en positiv udvikling for trafiksikkerheden, siger Tove Hels.

Læs også: Sådan undgår man uheld på de glatte veje

Alle biler kommer til at tale

For nyligt kom det frem, at Volvo allerede nu tester internetforbundne biler, som skal advare hinanden om glatte veje, men selvom bilproducenten er først ude, så kommer alle andre bilproducenter til at gøre det samme.

– Det er helt sikkert, at alle vil følge trop. Det skulle ikke undre mig, hvis det blev et lovkrav om ti år, siger Torben Arent fra FDM.

Han bakkes op af Tove Hels, som mener, at den nye teknologi vil være svær at sige nej til.

– Jeg tror, det vil komme af sig selv som ABS-bremser og airbags. Det breder sig, fordi det er efterspurgt af bilkøberne, slutter seniorforskeren.