Lokallisten ‘Tværpolitisk Forening’ i Dragør sidder tungt på byrådsposterne, og det er et særtilfælde. På nationalt plan er lokallisterne i stærk tilbagegang og har fået færre og færre byrådssæder ved hvert kommunalvalg siden 1970. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, har lokallisterne aldrig været svagere end nu.
Lokallister rundt i landets kommuner inden valget d. 16 november
-
- I alt har 44 kommuner byrådsmedlemmer fra ikke-landsdækkende partier.
- Kommuner med borgmestrer fra ikke-landsdækkende partier: Gribskov og Guldborgsund fik efter valget i 2013 en borgmester fra en lokalliste
- Siden valget er Ishøjs og Tønders borgmester brudt ud af henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre. De stiller begge op igen for hver deres lokalliste.
- I 2013 fik lokallister i hele landet samlet set 146.252 stemmer
- I 2017 fik lokallister i hele landet samlet set 124.912 stemmer
Kilde: Danmarks Statistik
Alligevel hævder partiformand for Tværpolitisk Forening i Dragør, Peter Læssøe, at lokallisterne kan noget, som de nationale partier ikke kan.
– Den store fordel er, at man ikke er bundet af nogen beslutninger, som er taget inde på Borgen. Vi kan have fokus er på de nære ting. Vi kan arbejde mere intensivt med de lokalt forankrede problematikker, siger Peter Læssøe (T).
Fokus på den lokale forankring ser Dragør-borgeren Arne Mosegaard også som en stor fordel.
– For mig, så gør lokallisterne det, at vi får mere nærdemokrati. De folk, der stiller op til lokallisterne, interesserer sig mere for det lokale og Dragør, siger han.
Læs også: Massiv borgermodstand mod byggeprojekt i Dragør splitter nu kommunalbestyrelsen
Problemer med nytilflyttere
Arne Mosegaard påpeger dog også, at det kan være overraskende for nytilflyttere, at en lokalliste kan have den politiske opbakning, som Tværpolitisk Forening har.
– De bliver ofte overrasket over, at lokallisterne står så stærkt her, siger Arne Mosegaard.
Det er også en problematik, som partiformand Peter Læssøe er opmærksom på
– En af årsagerne til, at lokallister på landsbasis klarer sig mindre godt, er nok pga. mange nytilflyttere. Der kommer måske 20% nye vælgere i Dragør hver gang. De skal lære lokallisterne at kende. Vi laver specielt materiale, der er særlig tilegnet dem, siger han.
Samtidig påpeger han, at Tværpolitisk Forening ikke er som mange andre lokallister.
– Vores forankring er meget, meget, meget stærk. Vi har eksisteret i 60 år. Vi er ikke et protestparti mere, siger partiformanden.
En lille kommune
Ud af landets 98 kommuner er der kun to kommuner, der efter sidste kommunalvalg fik en borgmester fra en lokalliste. Det er Guldborgsund og Gribskov. I Ishøj og Tønder er den siddende borgmester brudt ud af deres landsdækkende partier og har oprettet hver deres lokalliste. Med den tidligere stemmesluger og borgmester i Dragør, Eik Dahl Bidstrups (V), afgang fra kommunalpolitik er det ikke utænkeligt, at Dragør kan følge trop med Guldborgsund og Gribskov.
Kommunalforsker Roger Buch påpeger, at kommunernes størrelse har en betydning for tilslutningen til en lokalliste.
– De nye geografiske storkommuner og stigende modspil fra landsdækkende partier betyder, at lokallisterne mister flere og flere borgmesterposter. Samtidig kan stærke personligheder eller vigtige lokale politiske spørgsmål være platform for succes i enkelte kommuner, siger Roger Buch
Dette kan Arne Mosegaard også genkende.
– Årsagen til at det går så godt i Dragør er nok, at politikerne fra lokallisterne her er meget kendte i lokalområdet. Måske det er sværere i en større kommune, hvor der er flere indbyggere og en større geografisk spredning. I Dragør har vi muligheden for at lære hinanden at kende, fordi vi er en meget lille kommune, siger han.
Læs også: Regionsvalg: ”Hvorfor stemme blankt?” – når det kan blive en mexicansk fest
Han gætter også på, at lokallisten vil få det sværere, hvis kommunen bliver større.
– Det vil helt sikkert være sværere for dem at slå igennem, hvis Dragør og Tårnby bliver slået sammen, siger Dragør-borgeren.
Hvem tager borgmesterposten i Danmarks sjette mindste kommune?
Om Dragør Kommune bliver en af de få kommuner med en borgmester fra en lokalliste, vil Peter Læssøe (T) ikke gætte på. Men ved sidste valg blev han kun overgået af den nu forhenværende borgmester, Eik Dahl Bidstrup (V), i antallet af personlige stemmer.
– Det er helt uforudsigeligt, hvem der tager borgmesterposten. Vi håber, at vi kan gå frem igen, igen. Det er den primære målsætning. Og så vil vi selvfølgelig gerne fylde én mere i byrådet, siger han.
Sådan gjorde vi: Idéen til historien opstod på baggrund af en gennemgang af lokallisterne til Kommunalvalget samt en liste over de siddende borgmestrer. Peter Læssøe (T) og Arne Mosegaard blev interviewet telefonisk, mens Roger Buch blev interviewet skriftligt over mail.