Mange danskere forbinder i dag droner med krig og ødelæggelse, men det er langt fra alt, hvad de fjernstyrede maskiner kan bruges til. I sportsverdenen har de senest gjort deres indtog, og der arrangeres allerede stort opsatte drone-løb rundt i hele verden. I Danmark er sporten så småt ved at blive etableret og finde vej til danskernes bevidsthed.
– Vi kan tydeligt mærke en stigende interesse. Det er begyndt at gå op for folk, at hvis man er i en klub eller forening, så kan man mere, end hvis man var alene om det at flyve med droner, fortæller Peter Skotte, der er formand for interessegruppen UAS Sport Danmark.
UAS Sport tager sig af de officielle drone-løb i Danmark. Den kun tre år gamle forening har indtil videre nået at afholde to Danmarksmesterskaber, og de har lige lidt under 100 medlemmer.
Læs også: 99 år og afhængig af motion: Jeg kan simpelthen ikke lade være
Den organiserede konkurrence er først opstået inden for de sidste par år, hvor modelflyvningsgrupper har taget donerne til sig og lavet officielle løb. Inden for drone-sport findes der flere forskellige grene, hvor den mest udbredte form bedst kan sammenlignes med Formel-1. Her er vinderen den, hvis drone hurtigst gennemfører en bane.
Hos butikkerne mærker de tydeligt, at interessen for droner stiger. Dronebutikken droner.dk har fra hvert år kunne mærke en stigende rift om de fjernstyrede små maskiner.
– Vi har mærket en stadig stigning i salget og efterspørgslen af droner siden, at de første ‘prosumer-droner’ blev lanceret tilbage i 2013. Samtidig får man stadig mere for pengene i forhold til teknologien, der konstant er i udvikling med nye spændende produktlanceringer hvert år, fortæller Frederik Skøt, der er administrerende direktør af droner.dk
En sport for alle generationer
Som så mange andre nye sportsgrene er konkurrere med droner opstået i subkulturerne hos de unge. I takt med udbredelsen og tilgængeligheden af droner er blevet større, har et bredere publikum taget imod dem. Det mærker de hos UAS Sport Danmark, hvor både unge som ældre har meldt sig ind.
Læs også: Fremtidens robot-bade er klar til de ældre
En af de bedste drone-piloter i Danmark er 15-årige Dane Grace. Til trods for sin unge alder har han allerede vundet Danmarksmesterskabet og stillet op ved EM og senest VM på Hawaii.
– For mig er det en sport frem for en hobby. Det er fedt at kunne komme rundt i verden med det, man dyrker. Jeg har fløjet spændende steder og mødt en hel masse mennesker fra hele verden på relativ kort tid, fortæller Dane Grace, der til dagligt bygger og udvikler sine egne droner.
Dane Grace har fløjet med droner i halvandet år. I starten opfattede han kun droner som et sjovt stykke legetøj, men er i dag meget seriøs omkring sporten. Hvis vejret er til det, kan han godt træne 30 timer om ugen. Dane Grace er sikker på, at sporten er på vej til at blive rigtig stor.
– Det er en meget ung sport, som udvikler sig hele tiden. Det er nok den mest accelererende sport lige for tiden. For tre år siden fandtes den jo slet ikke, siger Dane Grace.
Dane Grace blev nummer 19 ved EM tidligere i år.
Stort i udlandet
På verdensplan findes der flere internationale konkurrencer, som afholder rangeringsløb fra hele verden. Særligt i Asien og USA har sporten vundet indpas, hvor der afholdes stort arrangeret løb med publikum og live tv-transmission. Den amerikanske sportskanal, ESPN, har senest købt rettighederne til at vise de store løb.
– Det er stort, og det bliver kun større og større. Udfordringen er, at der er mange om buddet. I Danmark har man en nonprofit tilgang til sportens udbredelse og konkurrence, mens man i USA i højere grad kommercialisere den. Det gør, at flere grupperinger kæmper om, hvem der er indehaver af det officielle verdensmesterskab, fortæller Peter Skotte, formand for interesseforeningen for drone-sportsudøvere. Han forklarer, at der endnu ikke er mange sponsorkroner at hente i Danmark.
I Europa har man forsøgt at undgå kommercialiseringsproblemerne ved at oprette organisationen ERSA, European Roter Sports Association, med fastsatte retningslinjer, og som hjælper med penge til mindre løb. De afholdte senest EM på Ibiza, hvor Danmark også var repræsenteret.
Fire alternative måder at bruge droner på
Droner kan dog udnyttes til langt mere end sport og krig. På Syddansk Universitet har man siden 2015 haft sit eget dronecenter, hvor eksperter inden for robotteknologi og computere har været samlet. Målet med centeret er at skabe eliteforskning inden for droneteknologi og blive anerkendt som førende i forhold til uddannelse, forskning, innovation og samarbejde.
– Jeg vil antage at fredelig, erhvervsmæssig flyvning overstiger den militære brug af droner. Men jeg syntes, at potentialet for droner langt fra udnyttes, og droner derfor primært ses som dyrt legetøj, fortæller Ph.d. studerende på centret Mads Dyrmann.
Han guider os igennem fire alternative måder, som universitet for tiden arbejder med droner på.
One Response to "Dronesport er kommet til Danmark"