Forsker: Piger skal støttes mere end drenge

Foto: morgueFile
Piger skal opmuntres til at dyrke idrætsgrene.
Foto: morgueFile

Hele 59 procent af piger i alderen 16 til 24 dyrker under fire timers motion om ugen, det samme er tilfældet for 42,5 procent af deres jævnaldrende drenge. Det viser Den Nationale Sundhedsprofil 2013, der er en rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, som kortlægger danskernes sundhed. Det kræver noget andet at få piger med, siger Gertrud Pfister, der er idrætsforsker med fokus på køn ved Københavns Universitet, i et interview på engelsk til NetAvisen:

-Vi skal støtte piger og deres måde at dyrke idræt. Hvis de vil danse, hvis de vil gå til ridning, hvis de vil gå til rulleskøjteløb, så skal det støttes.

Den Nationale Sundheds Profil 2013:

16.400 unge i alderen 16 til 24 år har deltaget i undersøgelsen .

Konkurrenceidræt

Piger: 13,6 %

Drenge: 28,5 %

 

Motionsidræt

Piger: 27,5 %

Drenge: 29 %

 

Under 4 timers motion om ugen

Piger: 59 %

Drenge: 42, 5 %

 

Piger kræver mere opmuntring end drenge

Lige præcis den gruppe, de er ikke voldsomt konkurrencemindet i den måde, de dyrker idræt
Søren Brixen, direktør i DGI

Forsker, ved Københavns Universitet, Gertrud Pfister mener ikke, at vi er gode nok til at støtte pigerne, det starter helt tilbage i folkeskolen, hvor idræt er langt mere drengevenligt. Pigerne trækker sig derfor tilbage og mister motivationen. På trods af at piger i højere grad interesserer sig for ballet, ridning og gymnastik, er det stadigt vigtigt at involvere dem. Gertrud Pfister siger:

Læs også: Kvinder vil træne i fitness uden mænd

-Piger skal også opmuntres til at deltage i fodbold, hvilket de måske ikke har lyst til i første omgang, fordi de tror, at når de spiller på mixhold, så får de ikke bolden, og at der bliver grint af dem, når de misser målet. Traditionel sport er fint, men nogle piger kræver bare mere opmuntring end drenge.

Rapporten viser, at piger generelt er meget anderledes i deres tilgang til sport. Kun 13,6 procent af piger i alderen 16 til 24 dyrker konkurrenceidræt, mens hele 28,5 procent af de jævnaldrende drenge gør.

Søren Brixen, direktør i DGI, siger:

– Lige præcis den gruppe, de er ikke voldsomt konkurrencemindet i den måde, de dyrker idræt.

Læs også: DGI: Stive regler spænder ben for kvinder

Søren Brixen er også bevidst om, at piger har andre interesser, og nævner, at der eksempelvis er en større procentdel af piger end drenge, der går til fitness. Han siger:

-Det er meget vigtigt, at vi tænker på, at vi ikke skal have borgerne til at indrette sig efter idrætten, vi skal indrette idrætten efter borgerne.

Han tilføjer, at man i højere grad skal lave tilbud, der henvender sig til målgruppen, piger i alderen 16 til 24 år, som rapporten beskæftiger sig med.

Tendensen er ikke ny

Tallene er hverken nye eller overraskende for Gertrud Pfister. Hun siger:

Læs også: Hammerslag: Kvindelandsholdet solgt for 26.000 kroner

-Jeg har i mange år undersøgt kvinder og pigers fysiske aktivitet i sport. Det har jeg gjort i mange lande for eksempel i Tyskland, jeg har skrevet en artikel om Polen, og nu sidder jeg og indsamler data fra Spanien. I alle disse lande er tendensen totalt klar. Piger er i mindre grad interesseret i sport end drenge. Dette starter efter puberteten.

Det kræver mange små skridt at vende udviklingen og få piger til at være mere aktive, mener Gertrud Pfister. Det vigtigste er i første omgang at opmuntre piger til at dyrke idræt, og sørge for at de får positiv feedback.