Dronningerne har sluppet hvepsene fri

Efteråret byder på mange hvepse i år. Det lune vejr får skylden. Foto: Patrick Hofer
Efteråret byder på mange hvepse i år. Det lune vejr får skylden.
Foto: Patrick Hofer

Vi dasker dem væk med hænderne, farer op og små-skriger måske lidt. Hvepsene er over os, selvom kalenderen har vist efterår længe. Men oktober måned har været usædvanlig varm, og det betyder, at bierne, myggene og hvepsene har gunstinge levevilkår.

– Vi har haft indian summer, og derfor serverer blomsterne stadig nektar til bierne og hvepsene. Det er først, når den første nattefrost kommer, at vi kan forvente, at bierne dør, siger Jes Agaard, som er naturvejleder i Naturstyrelsen.

Termometeret viser plus
Indtil videre må vi leve med insekterne. Vejrudsigten lover nemlig ikke nattefrost foreløbig. I følge DMI kommer temperaturen ikke under fem grader hele den næste uge. Jes Aagaard siger, at især myggene lever godt i øjeblikket.

Læs også: Insekter kan skabe job og dyrefoder

Hvad gør man, hvis man bliver stukket?
– Skrab brodden væk med en negl eller et kreditkort.
– Sug giften ud af stikket med en giftsuger, som kan købes på apoteket.
– Vask stikket med vand og sæbe.
– Smør eventuelt creme på med lokalbedøvende middel, som dæmper kløen.

-Jeg har selv tænkt over, at der er mange myg i år. Det kan skyldes den høje koncentration af vand og varme. Vi ser også hvordan folk stadig render rundt i korte ærmer. Efteråret er simpelthen ikke slået igennem endnu, siger Jes Aagaard.

Dronningen har magten
I løbet af sommeren generer hvepsene og bierne ikke mennesker i så høj grad som i sensommeren. Det skyldes, at de i sommermånederne arbejder for deres dronning. Men når sommeren går på hæld, slipper hun dem fri, og det er på det tidspunkt, de begynder at genere mennekser.

Læs også: Amerikansk efterår er mere rødt end i Europa

-Når først dronningen ikke kan bruge dem mere, begynder de at flyve rundt, og så er det, de rigtig kan begynde at irritere mennesker. Det kan være til stor gene, når de flyver rundt om en.

I karambolage med en hveps
Hvepsene er en vigtig del af økosystemet, understreger Jes Aagaard. De bestøver nemlig planterne, så de formerer sig, og spiser andre insekter. Men de kan være farlige at komme i karambolage med for mennsker, for et hvepsestik er smertefuldt, og mange er allergiske over for de gul-sorte, aflange insekter.