Knuste edderkopper skal redde menneskeliv

Insekter er en billig næringskilde rig på proteiner og mineraler, og det er derfor oplagt at bruge dem i fødevarer til bl.a. underernærede børn i udviklingslande. Sådan lyder det fra flere danske forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet.

Sammen med FN’s fødevareorganisation, FAO, har de udviklet et madprodukt bestående af bl.a. tørrede, knuste edderkopper til underernærede børn i Cambodja.

»Hvis man har en kost, der kun indeholder vegetabilske fødevarer, fx kornprodukter og soja og den slags, så får man meget ud af at tilsætte bare en lille smule, der er animalsk,« forklarer professor Kim Fleischer Michaelsen.

Kun nogle er spiselige
Og den lille smule kunne altså være en af de 1600 insektarter, man allerede ved bliver spist rundt om i verden. Det er dog ikke alle insekter, der er lige spiselige understreger Kim Fleischer.

»På samme måde har man i de lande, hvor man gør det, en tradition, ligesom vi herhjemme ved, hvilke grøntsager man kan spise, og hvilket ukrudt og bær man ikke skal spise.«

Derudover mener han ikke, der er de store problemer ved skifte dyr ud med insekter i kosten.

»Som med al mad, skal man have nogle hygiejniske kontroller, når man laver det, og det er ikke meget anderledes end anden form for mad,« siger Kim Fleischer.

Insekter er klimavenlige
Selvom der lige nu er mange mennesker verden over, der mangle næring fra animalske fødevarer, kan den øgede husdyrproduktion, der følger af stigende global befolkning og velstand, også give andre problemer.

»En lille smule kød eller en lille smule mælk gør underværker, når man snakker om underernæring, men hvis det er noget, vi skal skalere op og få en bedre ernæring i alle udviklingslande, så vil det have nogle enorme miljøomkostninger,« forklarer lektor Nanna Roos, der også har været med til forskningsprojektet i Cambodja.

LÆS MERE:

Kakerlakken kan blive fremtidens sushi

FAO’s hjemmeside om spiselige insekter