Vejen til alteret kan virke lang og uoverskuelig for mange par i dagens Danmark. Når man skal giftes, er der nemlig adskillige ting man skal tage stilling til, heriblandt, hvor brylluppet skal stå.
Folkekirken mener nu, at have fundet den gyldne middelvej: drop-in bryllupper.
Konceptet bag drop-in bryllupper er, at par kan komme ind direkte fra gaden og blive kirkeligt viet, uden den store forberedelse. Det eneste der kræves er en godkendt prøvelsesattest.
Birgitte Kvist Poulsen er præst i Eliaskirken på Vesterbro i København, og hun mener, at drop-in bryllupper egner sig til de par, der ønsker en kirkelig vielse, der ikke er for højtidelig og krævende.
– Tærsklen ind til den højtidelighed som en vielse er, bliver høvlet ned ved en drop- in vielse.
Drop-in bryllup
- Er efterfølgeren til drop-in dåben, der blev introduceret af kirkerne på Vesterbro i 2017
- Det første drop-in bryllup i Danmark, blev afholdt i Hornbæk kirke, d. 21 september, 2018
- For at blive gift, skal man medbringe en prøvelsesattest, der kan bestilles på Borger.dk
Drop-in bryllupper er fastfood
Præsterne i København er dog ikke helt enige om, hvilken signalværdi drop-in bryllupper har. Birgitte Kvist Poulsen er overbevist om, at kirken sender et positivt signal til befolkningen med drop- in vielsen.
– Signalet vi sender er, at kirken er imødekommende, og inviterer mennesker indenfor, siger Birgitte Kvist Poulsen.
Henrik Højlund, der er præst i Kingos Kirke i København, er derimod skeptisk overfor konceptet. Han mener, at kirken bør overveje nøje hvilke signaler de sender.
– Når kirken arrangerer et drop-in bryllup, sender de et signal til mennesker om, at bryllupper er ligesom fastfood, siger Henrik Højlund.
Derudover får Henrik Højlund negative associationer, når han hører ordet drop-in.
Læs også: Færre bliver gift inden de får børn: Kan få alvorlige konsekvenser
– Det minder mig om konceptet bag DR1 programmet, Gift ved første blik: Kom og bliv gift, og hvis det ikke går, kan du jo bare blive skilt igen, siger præsten fra Kingos Kirke.
Birgitte Kvist Poulsen mener heller ikke at ordet, drop-in, gavner budskabet bag drop-in brylluppet.
– Vi er opmærksomme på, at ordet drop-in giver associationer til noget overfladisk, men vi har ikke kunne finde et bedre dækkende ord. Drop- in begrebet er genkendeligt for folk, siger Birgitte Kvist Poulsen.
Drop-in bryllupper spreder velsignelse
Birgitte Kvist Poulsen er uenig med Henrik Højlund i, at drop-in bryllupper er ligeså letspiste som fastfood, men mener derimod at der er andet på spil.
– Det er dejligt, at vi har muligheden for at vie folk, low key. Jeg har mødt mennesker, der har en blufærdighed over at skulle være i centrum og ønsker en vielse med diskretion. Denne diskretion er til stede ved et drop-in bryllup, siger hun.
Ifølge Birgitte Kvist Poulsen er drop-in vielsen på mange måder ligeså uformel som en rådhusvielse, dog er der en væsentlig forskel.
– I modsætning til at blive gift på rådhuset, er drop-in vielsen ceremoniel. Dermed får parrene en velsignelse med på vejen og netop velsignelsen står stærkt i folks bevidsthed, siger Birgitte Kvist Poulsen.
Det næste drop-in bryllup afholdes d.30 marts i Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro i København.
Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen er en undren over konceptet drop-in bryllup og den store omtale i medierne. Alle kilder er interviewet over telefon.