Klokken 1 i nat og klokken 7 dansk tid begynder det for alvor at ruske i amerikanerne, og strømafbrydelser og oversvømmelser spås forude, når USA’s østkyst rammes af orkanen Sandy. De offentlige transportsystemer lukkes ned, og flere hundredetusind indbyggere opfordres til at flygte fra særligt udsatte områder. Men hvordan foregår evakuering egentlig?
”Der bliver ikke fremskaffet busser til 375.000 mennesker. Det er selvevakuering langt det meste af det.
Sådan foregår det de fleste steder,” siger Stig Hammerhøj, Chef for Internationalt Beredskab og katastrofeekspert i Beredskabsstyrelsen.
Evakuering i forbindelse med orkanen Sandy kommer også til at være selvevakuering, mener Stig Hammerhøj. Når myndigheder opfordrer til selvevakuering, foregår det ved at udsende store mængder information gennem medier og hjemmesider:
”Det væsentligste, når man foretager den form for evakuering, er at fortælle folk, hvornår de skal være evakueret, så de ikke bliver fanget udendørs i stormen, når de er på vej væk,” forklarer Stig Hammerhøj
Man sætter altså et tidspunkt for, hvornår der skal være færdigevakueret, og alle bliver opfordret til at finde familiemedlemmer og bekendte, som de kan bo hos. På trods af de voldsomme ødelæggelser en orkan kan forårsage, har den dog én fordel:
”En orkan er kendetegnet ved, at man kan varsle den i god tid, og det betyder, at folk har mulighed for at lade sig evakuere,” siger Stig Hammerhøj.
Evakuering i Danmark er som udgangspunkt politiets opgave. Myndigheder kan arrangere transport, men som oftest betyder en opfordring til evakuering, at man selv skal sørge for at transportere sig væk fra det udsatte område.
Dem der ikke kan selv
Mange er i stand til at evakuere sig selv, enten med bil eller med offentlige transportmidler. Man skal dog være opmærksom på, at de offentlige transportmidler ofte indstilles på et tidspunkt.
”Derfor er det vigtigt, at man ikke venter til sidste øjeblik, men at man evakuerer i god tid,” understreger Stig Hammerhøj.
Men det er ikke alle, der er i stand til at evakuere sig selv. Ældre mennesker eller mennesker, der er afhængige af elektricitet, hvis de fx ligger i respirator, kan være afhængige af, at andre hjælper dem væk. Disse særligt udsatte grupper har myndighederne, og i dette tilfælde hospitalerne selv, ansvar for.
”Det vil være de enkelte hospitaler, der må sørge for, at få dem evakueret i så god tid som muligt,” forklarer Stig Hammerhøj.
Hvis man ikke vil evakueres
I Danmark kan man ikke tvinge folk til at evakuere:
”I tilfælde af en brand hvor brandvæsnet rykker ud, og en mand i den brændende bygning ikke vil reddes ud, da kan det godt være, at man tager fat i armene på ham og flår ham ud, men generelt er det noget folk selv bestemmer," siger Stig Hammerhøj.
Man bestemmer altså selv, om man vil vælge at lytte til myndighedernes opfordringer, eller om man vil forsøge at trodse katastrofen fra orkanens øje.
Mindre evakueringer i Danmark
Store evakueringer har ikke fundet sted i Danmark, ifølge Stig Hammerhøj, men de har været planlagt:
”Under den kolde krig planlagde man evakueringer, hvis der faldt atomvåben. Man havde også evakueringstanker omkring Barsebäck. Det var tænkt i situationen af, at man fik områder med en høj koncentration af radioaktivitet.”
Det var dog først efter, at man havde foretaget målinger, at man ville evakuere, hvis det blev nødvendigt.
De evakueringer, som normalt sker i Danmark, foregår i forbindelse med brændende huse, hvor man typisk evakuerer naboejendommene.
”Der evakuerer du normalt 50-100 mennesker, hvis et lejlighedskompleks brænder,” forklarer Stig Hammerhøj.
Indtil videre har de danske evakueringer altså ikke nærmet sig de amerikanske i størrelsen af de menneskemængder, som skal transporteres væk.
375.000 indbyggere er blevet opfordret til at evakuere fra New York.