Mandag morgen var fire medlemmer fra Folketingets socialudvalg på besøg i Greve. Medlemmerne var inviteret af Greve Kommunes misbrugsterapeuter. På dagsordenen var blandt andet kommunens problemer med opioid-stoffer blandt unge.
I sidste uge kunne vi fortælle, at der to måneder efter de første historier om problemer med Dolol-afhængige unge i Greve Kommune stadig ikke er gjort noget for at løse problemet. Dolol er et opiod, som er stærkt afhængighedsskabende, og mange unge i Greve kommune er afhængige af stoffet.
Udover de fire medlemmer fra socialudvalget, Mette Thiesen (DF), Nanna W. Gotfredsen (M), Maria Durhuus (S) og Brigitte Klintskov Jerkel (K) deltog også borgmester Pernille Bechmann (V).
Dolol
- Dolol tilhører en gruppe af smertestillende lægemidler kaldet opioider, og bruges til at lindre moderate til stærke smerter.
- Det er et receptpligtigt præparat. Det findes både som kapsler og depotkapsler.
- Andre former for opioider findes f.eks. i morfin.
- Det aktive smertelindrende stof i Dolol hedder Tramadol.
- Efter indtagelse af Tramadol, vil de stærke opioider binde sig til receptorer i hjernen, hvor bl.a. smerterne styres. Dermed påvirker man smerteopfattelsen.
- Virkningen indtræder forholdsvist hurtigt efter indtagelsen, og derfor er der tale om et meget kraftigt og hurtigtvirkende middel.
- Opioider er meget vanedannende, og ved længere tids forbrug risikerer man at komme ud i et misbrug, som kan have alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet.
Kilde: Alfarehab.dk
Ingen medicinsk behandling til personer under 18 år
På mødet skulle deltagerne drøfte problemerne med de unge misbrugere og den lovgivning, der ifølge parterne fra Greve Kommune, står i vejen for, at man kan behandle dem effektivt. Det er nemlig ikke muligt at tilbyde misbrugere under 18 år såkaldt substitutionsbehandling, som består af forskellig medicin mod abstinenssymptomer.
– Man er derfor overladt til udelukkende at tilbyde forebyggende terapisamtaler. Derfor ryger de unge længere og længere ud i deres misbrug, fortæller misbrugsterapeut i kommunen, Christina Ekmann,
Udover mulighederne for medicinsk behandling, diskuterede man også muligheden for oprettelsen af et nationalt videnscenter og samarbejde for afvænning af misbrugere under 18 år. Maria Durhuus (S) understreger vigtigheden i at indsamle mere viden på området.
– Jeg har fået bekræftet, at vi har brug for mere viden og forståelse for, hvad der er på spil for de unge. Vi skal have kigget på, hvorfor de unge ikke kan få medicinsk behandling. Der er meget, der kalder på, at vi skal have mere vidensdeling mellem kommunerne, da de ikke har musklerne til at løfte opgaven alene, siger Maria Durhuus (S).
Brigitte Klintskov Jerkel (K) ser også nødvendigheden i større vidensdeling og mulighed for medicinsk behandling for de unge.
– Vi skal have afdækket det her område og have noget mere viden om det. Der er helt klart nogle konkrete ting, vi kan gå tilbage og kigge på i forhold til lovgivningen. Netop fordi at de her stoffer er så afhængighedsskabende, skal man hjælpes gennem abstinenserne. De unge skal have den rigtige nedtrapningsbehandling, lyder det fra det konservative folketingsmedlem.
De unges pillemisbrug er blot et symptom for generationens generelle mistrivsel
Også de generelle trivselsproblemer blandt unge, som har ført til det øgede forbrug af eksempelvis opoider, var på dagsordenen til mandagens møde i Greve. Mette Thiesen (DF) mener, at de unges stofproblemer skyldes, at de unge skal tage stilling til for meget i deres hverdag, herunder deres identitet og køn.
– Det er generelt bekymrende, at så mange unge der finder disse stoffer nødvendige. Vi står i en tid, hvor man som ungt menneske selv skal tage stilling til alt, endda hvilket køn man synes, skal man have. Det stiller de unge mennesker i en svær position, siger Mette Thiesen (DF).
Maria Durhuus (S) peger også på, at de unge er udsat for en skadelig kultur. Hun mener dog, at det i højere grad handler om samfundets forventninger til de unge, og at de unge mangler nogen at tale med, end de mere identitetsbaserede spørgsmål, Mette Thiesen (DF) lægger vægt på.
– Mistrivslen skabes af, at man for eksempel bliver så stresset i en eksamensperiode, at man tager morfinpiller. Det sker, fordi at samfundet kun hylder 12-tallene og studenterhuerne, og at mange er ensomme og ikke har et netværk, hvor man kan tale om det, man har brug for, siger Maria Durhuus (S)
Læs også: Terapeuter ser til, mens Greves unge synker længere ned i stofmisbrug: Vi bliver ikke hørt
Optimisme for en fremtidig bedre behandling for unge misbrugere
I Greve Kommune ser de efter mandagens møde positivt fremtiden for de unge misbrugere. Misbrugsbehandler Christina Ekmann håber, at man ved mødet med folketingsmedlemmerne har fået sparket en dør ind og på den måde kan gøre en reel forskel for de unge afhængige.
– Vi har fået vores budskab ud og fået sagt det højt til de rigtige øre. En ting er at fortælle om det i medierne, hvor man ikke er sikker på, hvem der læser med. Nu ved vi, at de rigtige mennesker har hørt det, siger Christina Ekmann.
Også borgmester Pernille Beckmann (V) tror, at besøget fra folketingsmedlemmerne kan være afgørende for at afhjælpe kommunerne med misbrugsproblemer blandt unge.
– Jeg er meget glad for, at folketingsmedlemmerne havde lyst til at komme til Greve og sætte spotlight på et fuldstændig ubelyst område. Nu håber vi, at de kan bruge vores viden, til at påvirke de lovgivningsmæssige aspekter i problemstillingen, siger Pernille Beckmann.
Sådan gjorde vi: Under vores research til første del af denne artikelserie hørte vi om dette møde gennem flere af vores kilder. Vi undersøgte mulighederne for at komme ud og dække mødet. Under mødet, som også blev dækket af andre TV- og radiomedier, fik vi lov at lytte med. Efter mødet var der mulighed for at interviewe mødets deltagere.