Ekspert: Ebola er ikke den værste sygdom, vi kan få til Danmark

Den spanske syg dræbte mellem 20 og 100 millioner mennesker fra 1918- Over halvdelen af verdens befolkning var smittet. Foto: U.S. Army photographer
Den spanske syg dræbte mellem 20 og 100 millioner mennesker fra 1918-. Over halvdelen af verdens befolkning var smittet. Foto: U.S. Army photographer

Ebola florerer meget i medierne for tiden og spekulationer om mutationer, ebolazombier og en national amerikansk krise er højaktuelle emner for medierne over hele verden.

Ebola-panikken har bredt sig, og selvom sygdommen er alvorlig, er der andre sygdomme, som ville være langt mere alvorlige at få til Danmark, forklarer Peter Henrik Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

– Der er andre sygdomme, som er langt mere smitsomme end ebola, som smitter gennem luften via vandpartikler, siger han.

Men Peter Henrik Andersen forstår godt, hvorfor mange er bange for ebola:

– Ebola skræmmer mange, fordi sygdommen har en høj dødelighed, og at man får en ubehagelig død, hvor man forbløder indvendigt. Men omvendt er den ikke særlig smitsom. Den smitter kun, hvis man rører ved den syge, eller hvis man får smitsomme væsker på sig, så som opkast eller blod.

LÆS OGSÅ: Dansk hospitalspersonale er ikke bekymret for ebola

Bio-terror og luftbåren pest skal få verden i alarmberedskab
Ebola er meget dødelig, og epidemien spreder sig hurtigt i Vestafrika. Dog er der andre sygdomme, der ville være meget værre at få i Danmark, for eksempel luftbåren pest.

– Pest findes i forskellige former. Pest findes for eksempel i form af byldepest, som er en blodinfektion, hvor man får bylder og sår på huden. Men der findes også lungepest, det er en sygdom med høj dødelighed og stor smitsomhed, og det er den kombination, man ikke vil have. Hvis den spredte sig, ville det være rigtig alvorligt, forklarer Peter Henrik Andersen.

En sygdom med stor smitsomhed og høj dødelighed skaber den farlige kombination, hvor Danmark og verden bør være i ekstra højt beredskab.

En anden sygdom, som man historisk set har været ekstra bange for, er kopper, forklarer Peter Henrik Andersen.

– Selvom sygdommen er udryddet i sin naturlige forekomst, er det stadig aktivitet omkring sygdommen kopper, fordi det også er en sygdom, der har høj dødelighed og spredes nemt. Selvom den ikke findes i befolkningen, kan den, hvis nogen vil gøre skade og har muligheden for at opdyrke og våbengøre koppervirus i et laboratorium, i teorien spredes igen, i form af bioterror. Derfor er kopper stadig en anmeldelsespligtig sygdom, selvom den har været udryddet i over 30 år.

Et bioterrorangreb er en bombe, hvor indholdet er en virus, som ved en eksplosion vil blive spredt og regne ned over de mennesker og det område, hvor bomben springes.

Et af de seneste tiltag i forebyggelsen mod bioterror er den amerikanske efterretningstjeneste, der har købt koppevaccinationer af det danske firma Bavarian Nordic, for at kunne forberede sig på et eventuelt bioterrorangreb med kopper.