Ekspert: Nye regler om sort arbejde batter nærmest ikke

Når naboens 15-årige datter i fremtiden helt lovligt er barnepige for 100 kr., så er det ikke noget der ændrer det store for den danske økonomi.
 

Sådan vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, skatteminister Peter Christiansens (V) nye udspil, om at lovliggøre bestemte område af sort arbejde. 

»Det er jo et område, man i virkeligheden ikke har mulighed for at kontrollere, og samtidig opfatter befolkningen det ikke som sort arbejde. Og det er det, som man nu siger, der er fuldstændigt til grin, at holde fast i,« fastslår han. 

Så når datteren er barnepige, eller en pensionist laver havearbejde, så skal det ifølge forslaget ikke betragtes som sort arbejde.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det nemlig være skattefrit for unge under 16 år at passe børn, passe hunde eller slå græs, mens pensionisterne vil få hævet grænsen for hvor meget de må tjene skattefrit, fra 3.200 kr. til 10.000 kr. om året. Men ifølge Politiken er det ikke et stort tab af skatteindtægter som forslaget medfører, det vil nemlig kun koste omkring 50 millioner kr.

Ny opfattelse af sort arbejde  
Selv hvis man lader sin kammerat, der er glarmester, sætte en ny rude op i udestuen, vil det være lovligt, så længe man ikke har betalt ham noget for det, eller lovet ham en tjeneste til gengæld.   

Det altså ikke et kæmpe skridt skatteministeren har taget ved at ændre loven, men en ændring, der betyder at staten nu betragter sort arbejde anderledes end tidligere.

»Det er en revidering af loven, så der bliver en bedre overensstemmelse mellem, hvad folk opfatter som sort arbejde, og hvad loven opfatter som sort arbejde, « siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

Så selvom det fremover vil være lovligt at hjælpe sine venner med små tjenester, så er det dybest set kun pensionister og unge under 16 år, der opnår de helt store fordele med forslaget. For eksempel vil unge studerende over 16 år nemlig ikke kunne passe naboens barn og få 100 kr. for det. Det skal beskattes, ellers er det ulovligt, på trods af at det kun handler om at tjene lidt ekstra ved siden af SU’en, fordi der ikke er mulighed for at have et arbejde samtidig med fuldtidsstudiet.

Og det aldersskel er det nødvendigt at have, vurderer professor Bo Sandemann Rasmussen.

»Der skal lægges et snit et eller andet sted, og man vil ikke åbne op for alt. Derfor har man kun åbnet op for et lille område, som alle kan blive enige om,« vurderer han. 

SF: Positivt forslag
Også skatteordfører fra SF Jesper Petersen er positivt stemt over for forslaget, selvom han heller ikke mener, at det er et kæmpe ryk fremad. 

»Men jeg synes, at det er et skridt i den helt rigtige retning. Det gør, at reglerne bliver lidt mere rimelige, og så håber jeg, at det i høj grad får danskerne til at bakke op om reglerne og håndhæve skattemoralen,« siger Jesper Petersen.

Læs også: Ny minister lemper regler for sort arbejde

Læs også: Ældre kan »forsøde tilværelsen« med nye regler for sort arbejde