Trafikstøj plager mange borgere i Høje-Taastrup, og nu skal en ny handlingsplan dæmpe larmen. Kommunen vil sænke hastigheden flere steder, men eksperter advarer om, at det måske ikke løser problemet. Socialdemokrat og medlem af plan- og miljøudvaldet Peter Hamborg Faarbæk forsvarer planen, mens kritikere efterlyser mere effektive løsninger.
–Vi sender nu en støjhøringsplan i høring i otte uger, som indeholder både konkrete elementer og noget mere overordnet. Den indeholder blandt andet, at farten skal sænkes 4-5 steder, siger Peter Hamborg Faarbæk (A).
De 4-5 steder er: Roskildevej mellem Albertslund og Hedehusene, Sydvej ved Torstorp, Vesterled, Nørreled, Østerled og Sønderled.
Dette er ikke nødvendigvis det rigtige at gøre, hvis man spørger Benno Kjerri Lerche Hansen, som er ekspert i trafikplanlægning hos IDA som er en interesseorganisation for højtuddannede med teknologisk, naturvidenskabelig eller IT-baggrund. Benno Kjerri Lerche Hansen forklarer problematikken ved blot at sænke hastigheden.
– Der er et vendepunkt for trafikstøj. Hvis man kommer over 50 km/t, er det dækstøj, og hvis man kommer under, er det motorstøj, siger han.
Altså vil denne løsning ikke direkte gå ind og løse problemet med trafikstøj. Det vil blot være motorlyd der forstyrrer borgerne i stedet for dækstøj.
Læs også: Voksenskældud til borgerne: Så stort er problemet med asbest i Høje-Taastrup
Andre metoder
I 2024 afsatte Høje-Taastrup Kommune også en støjpulje på 110.000 kroner, hvor beboere kan søge tilskud til at lydisolere deres boliger bedre i et forsøg på at komme trafikstøjproblemet til livs. Et tiltag, som Peter Hamborg Faarbæk fra Socialdemokratiet ikke selv er enig i:
– Hvis du skal gøre noget ved problemer med støj, nytter det ikke at gøre det individuelt. Det skal gøres kollektivt. Hvis Jens har problemer, fordi han bor i nummer 80, så har Gurli i nummer 82 det også, siger han.
Faktaboks
– Cirka 785.000 boliger i Danmark er belastet af trafikstøj
– I 2011 konkluderede WHO igennem en undersøgelse, at trafikstøj hvert år koster 1.000.000 leve år i Vesteuropa.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Benno Kjerri Lerche Hansen deler samme holdning til netop støjpuljen:
– Man sætter nogle bedre vinduer i, som gør, at støjen ikke kommer ind i boligen. Det er sådan set også godt nok. Det hjælper bare ikke noget, hvis man opholder sig udenfor, siger han.
Trafikstøj kan være en svær og dyr problematik at komme til livs
Ifølge Benno Kjerri Lerche Hansen ville den bedste løsning være støjskærme og støjvolde, som vi ser på motorveje. Dog er dette også den økonomisk mest omfattende løsning. Han peger også på støjreducerende asfalt, som Høje-Taastrup allerede har belagt flere steder. Dog pointerer han også, at dette ikke er en lige så effektiv løsning som støjskærme og støjvolde.
Ifølge Benno Kjerri Lerche Hansen er der også den ultimative løsning på problemet:
– Den bedste løsning ville uden tvivl være at fjerne kilden til problemet, som er bilen, siger han.
En løsning, som Peter Hamborg Faarbæk (A) afviser som mulighed:
– Ikke ret mange steder er vi en nær og høj by på samme måde som i København. Det vil sige, at du har langt imellem dine formål, uanset om du skal handle eller køre dine børn i skole, siger han
Læs også: Kritk af stationen: Pedlere savner bænke og elevatorer
Sådan gjorde vi: Ideen fremkom fra research på Facebook. Der er foretaget et telefonisk interview med ekspert Benno Kjerri Lerche Hansen og et telefonisk interview med Peter Hamborg Faarbæk (A).